Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F

23. 07. 2017. 12:10 >> 18:53
13

MINISTARSTVO O VMŠ

"Umjesto polemike, UCG da raspiše konkurs"

Ministarstvo prosvjete je saopštilo da bi bilo korisnije da Univerzitet Crne Gore, umjesto dalje polemike sa Vladom, Ministarstvom prosvjete, zdravlja, Upravom za inspekcijske poslove, Direkcijom za javne radove, Kliničkim centrom, Opštom bolnicom Berane, Opštinom Berane, Savezom studenata Visoke medicinske škole(VMŠ), i ostalima, napokon sprovede odluku Vlade i raspiše konkurs za upis na Visoku medicinsku školu, na šta je po Zakonu obavezan.

"Iako Ministarstvo prosvjete prethodnih dana nije izdalo nikakvo saopštenje niti učestvovalo u koncipiranju naslova u pojedinim štampanim medijima, a što je Univerzitetu Crne Gore poslužilo kao povod za slanje otvorenog pisma Ministru prosvjete, ipak, u cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo da istaknemo nekoliko bitnih činjenica: Vlada Crne Gore, a ne Ministarstvo prosvjete, je na sjednici održanoj 1. juna ove godine jednoglasno donijela odluku da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama. Takva odluka je donijata, između ostalog, uvažavajući dvanaestogodišnju uspješnu tradiciju Škole, kao i obrazovne i šire društvene potrebe, kako opštine Berane, tako i sjevera Crne Gore", kazali su iz Ministarstva.

Kako su saopštili, Vlada je prilikom jednoglasnog donošenja takve odluke uzela u obzir i to što je u izgradnju studentskog kompleksa u Beranama, koji inače zvanično treba da počne sa radom u septembru ove godine, država uložila u prethodnom periodu oko četiri miliona eura.

"Izmještanjem Visoke medicinske škole iz Berana pomenuti kompleks za smještaj više od 200 studenata bi izgubio svoju svrhu i bio bi obesmišljen, a višegodišnji napor države da projekat uspješno privede kraju učinjen uzaludnim. U prilog takvom jedinstvenom pristupu Vlade ide i Odluka o mreži zdravstvenih ustanova, usvojena u maju 2016 koja predviđa dalje podizanje kapaciteta Opšte bolnice Berane na način što će pružati uslugu ne samo sekundarnog, nego i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za potrebe šest sjevernih opština, a za čiju realizaciju će država takođe izdvojiti višemilionska sredstva", poručili su iz Ministarstva.

Kako su kazali iz resora Damira Šehovića, dodatni argument koji je učvrstio Vladu u svom opredjeljenju je i Izvještaj Komisije za akreditaciju, koji govori o potrebi proširenja prostornih kapaciteta Medicinskog fakulteta, kao preduslova za izmještanje škole iz Berana u Podgoricu, što se u ovom slučaju nije desilo.

"Takođe je važno sto smo konačno postigli saglasnost da je studijski program Visoka medicinska škola akreditovan, te da u tom dijelu više ne postoji neslaganje između Vlade i Univerziteta, što je značajan napredak, budući da je Univerzitet ranije tvrdio da je riječ o neakreditovanom programu. Konačno na isti način tumačimo i član 28 Zakona o visokom obrazovanju, da se u postupku akreditacije studijskog programa vrši ocjena kvaliteta studijskog programa i njegove usklađenosti sa profesionalnim potrebama i usvojenim standardima, i uporedivosti sa sličnim ili istim programima u inostranstvu, a ne utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti u pogledu prostora, jer je to predmet postupka licenciranja", rekli su iz Ministarstva prosvjete.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, kako su uslovi u pogledu sjedišta, prostora, mjesta, kadra, opreme i dr. predmet postupka licenciranja, a kako je Vlada mjesec dana prije okončanja ovog postupka donijela odluku da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama, u skladu sa takvom odlukom i zakonom je i donijeto Rješenje o licenciranju.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније