Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

24. 07. 2017. 12:36 >> 19:52
18

MARKOVIĆ STUDENTIMA

Upis gdje bude omogućeno

Premijer Duško Marković pozvao je studente da upis na prvu godinu Visoke medicinske škole obave tamo gdje im to bude omogućeno, uz napomenu da će Vlada Crne Gore obezbijediti svu potrebnu finansijsku podršku.

Marković je rekao da Vlada, ako se Univerzitet Crne Gore ogluši o njihov zahtjev, "neće insistirati na zakonskoj mogućnosti da kao osnivač na UCG uvede posebne mjere za ostvarivanje javnog interesa".

Podsjetio je da je državna politika Vlade Crne Gore bila da se prije 12 godina donese odluka o otvaranju VMŠ u Beranama, pozivajući Univerzitet Crne Gore da "razumije i podrži stratešku državnu politiku i doprinese bržem razvoju i napretku sjevera Crne Gore".

"Ako Upravni odbor UCG ne uvaži Vladinu odluku, studentima koji namjeravaju da upišu prvu godinu na VMŠ poručujem da obave upis tamo gdje im to bude omogućeno, a Vlada će obezbijediti potrebnu finansijsku podršku", rekao je Marković.

On je, na premijerskom satu u parlamentu, ocijenio krajnje besmislenom polemiku koja se posljednjih dana vodi u javnosti oko upisa na VMŠ u Beranama.

UCG da podrži državnu politiku

Podsjetio je da je Vlada na sjednici od 1. juna ove godine razmatrala odluku UO UCG o promjeni sjedišta studijskog programa Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu.

"Tim povodom, Vlada je, imajući u vidu uspješnu 12-ogodišnju tradiciju postojanja ove škole, kao i vodeći računa o obrazovnim i širim potrebama sjevera Crne Gore, donijela odluku da sjedište VMŠ ostane u Beranama", rekao je Marković i pozvao Upravni odbor UCG da odluke Vlade sprovede u život, kako bi se na taj način omogućilo mladim ljudima sa sjevera da se školuju i nakon toga ostanu u svom kraju.

On je rekao da od rukovodstva UCG očekuje da razumije i podrži stratešku državnu politiku i doprinese bržem razvoju i napretku sjevera Crne Gore.

"Državna je politika, a ne samo politika ove vlade, da se prije 12 godina donese odluka o otvaranju VMŠ u Beranama. Državna je politika i izgradnja univerzitetskog centra u Beranama. Dakle ova vlada slijedi kontinuitet napora nekoliko prethodnih vlada da se na sjeveru Crne Gore stvore bolji uslovi za život, učenje i studiranje", rekao je Marković. 

Prvi čovjek Vlade Crne Gore rekao je da su spremni da obezbijede podršku za praktičnu obuku u Beranama.

"Poruke da Vlada treba da otvara radna mjesta na sjeveru, a ne da upisuje studente, je problematična poruka", ocijenio je Marković.

Premijer je poručio da bi izmještanjem VMŠ iz Berana u Podgoricu univerzitetski kompleks izgubio svoju svrhu.

Manite se medijskih kampanja

"Vlada to neće dozvoliti, neće jer bi tako poništila napore prethodne Vlade da se u Beranama stvore bolji uslovi za studiranje", rekao je Marković.

On je pozvao pojedince iz UCG da se manu medijskih kampanja protiv Vlade i da se vrate svom poslu, da ne zloupotrebljavaju predstavnike studenata, i da ne manipulišu floskulama o političkom pritisku.

Premijer je rekao da neće podsjećati na sadržaj polemike, uz napomenu da ostrašćenost kojom je Vlada, na čelu s premijerom, zasuta od pojedinaca s Univerziteta Crne Gore, "prevazilazi sve granice i mjere dobrog ukusa argumentovane rasprave i akademskog rječnika".

"Iz takve kampanje mogao bi se steći utisak da je Vlada nasrnula na Univerzitet Crne Gore sa željom da zatre svaku klicu autonomije ove obrazovne institucije, kao i da zada 'smrtni' udarac visokom obrazovanju u Crnoj Gori", rekao je premijer.

Marković je podsjetio da je Vlada Crne Gore povećala budžet UCG u odnosu na 2016. za oko pola miliona eura.

"Samo za njihove kapitalne investicije obezbijedili smo oko 800.000 eura", rekao je Marković.

On je, odgovarajući na pitanje poslaničkog kluba DPS-a o upisu studenata na VMŠ u Beranama, rekao da su vrata kabineta predsjednika Vlade uvijek otvorena za Univezitet Crne Gore.

"Vlada je prije tri mjeseca preko svojih pet predstavnika u Upravnom odboru UCG podržala ponovni izbor Radmile Vojvodić za rektorku, jer je to bio predlog koji je stigao sa UCG, i upravo ne želeći da se miješa u kadrovsku autonomiju akademske zajednice", rekao je Marković.

I. PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније