Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 06. 2013. 20:14 >> 20:14
1

ČETVRTA KAMPANJA

Počela oralna vakcinacija lisica

U toku je četvrta kampanja oralne vakcinacije lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila, u okviru projekta iskorenjivanja te bolesti, koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Veterinarska uprava Crne Gore.

"Avioni koji izbacuju mamce s vakcinama protiv bjesnila narednih dana preletjeće cijelu teritoriju Crne Gore, izuzimajući vodne i urbane površine", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U kampanji biće upotrijebljeno više od 250 hiljada vakcina-mamaca. Kao mjera za kontrolu i iskorijenjivanje bjesnila, kažu u Ministartsvu, kampanja vakcinacije divljih životinja mora se sprovoditi najmanje pet godina - dva puta godišnje, u proljeće i u jesen, sa ciljem zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja i dobijanja statusa zemlje slobodne od bjesnila.

Iako do sada nijesu zabilježene nikakve neželjene posljedice po ljude, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Veterinarska uprava skreće pažnju građanima da se u narednom periodu, iz aviona, bačeni mamci sa vakcinama mogu naći u prirodi, pa su zato potrebne određene mjere opreza. Ne treba dodirivati mamce sa vakcinom, jer su oni namijenjeni lisicama.

"Posebno važno je to objasniti djeci. Ako u svom dvorištu, bašti ili na imanju pronađete mamac vakcine za divlje životinje, stavite rukavice ili plastičnu kesu na ruke i bacite mamac u obližnju šumu. U slučaju da ste dodirnuli mamac nezaštićenom rukom, dobro operite ruke deterdžentom i vodom. Takođe, ako ste dodirnuli kapsulu koja se nalazi u unutrašnjosti vakcine-mamca, osim da operite ruke, treba da se obratite ljekaru. Dvije nedelje nakon vakcinacije, pse i mačke držite zatvorene i nemojte im dozvoliti, kao ni drugim domaćim životinjama, da budu u zoni vakcinacije", poručeno je u saopštenju.



Vakcina koja je dopremljena u Crnu Goru, od dobavljača "Bioveta", testirana je od strane Nacionalne referentne laboratorije za bjesnilo u Češkoj, kao i od strane samog proizvođača, a takođe su dobijena odobrenja za pružanje usluga iz vazduha za distribuciju vakcina-mamaca od crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao i dozvola za stavljanje lijeka u promet, izdata od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Crne Gore.

Oralna vakcinacija lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnila, zajednički finansiran od strane EU i Crne Gore. Prva vakcinacija sprovedena je u jesen 2011. i sredstva za ovu, i kampanju u proljeće 2012., obezbijeđena su od strane Evropske komisije, dok su za sprovođenje treće i četvrte kampanje, odnosno nabavku vakcina-mamaca za oralnu vakcinaciju divljih životinja protiv bjesnila i vazdušnu distribuciju vakcina-mamaca na cijeloj teritoriji Crne Gore, obezbijeđena sredstva iz budžeta Crne Gore (jesen 2012. godine i proljeće 2013. godine).

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније