Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

27. 07. 2017. 17:27   >>  16:59 8

"KONTROVERZE ĆE PRESTATI"

Popović: Obelisk će biti obilježje Podgorice

Ovaj spomenik će nužno, s obzirom na sve okolnosti koje su pratile ideju i odluku da se ponovo postavi u novoj formi, sigurno i dalje imati pro et contra. Međutim, mislim da će se to vremenom stišati. Spomenik je, uostalom, i podignut crnogorskim junacima, rekao je za Portal Analitika naš proslavljeni umjetnik Dimitrije Popović.

Autor idejnog rješenja novog spomen-obilježja posvećenog, kako je napisano, vojvodi Mirku Petroviću i crnogorskim junacima, u glavni grad je stigao kako bi ispratio završene radove na montiranju ovog monumentalnog djela.

Za Popovića su kontroverze oko samog spomenika nešto u što ne može da se uključi iz veoma konkretnih razloga.

"Ne mogu da ulazim u područje istorije, jer mi to nije struka, niti znam sve do detalja da bih mogao ući u polemike s drugim mišljenjem. Ono što je mene zanimalo jeste kako na likovno-estetski način obraditi formu - jer je u konkursu bilo decidirano da novi spomenik mora po karakteru podsjećati na stari. To znači da je dominantna forma oblisk. Kako je on forma koja je uvijek ista i koja se puno eksploatira, ja sam nastojao da mu dam jedan moderan duh. Tim zlatnim željebom u sredini forme učinio sam da bude dinamičniji. Tako spomenik ima i simboličku i estetsku dinamiku i karakteristiku", precizirao je Popović.

Za njega je ovaj spomenik način da i sama Podgorica bude prepoznatljiva među glavnim gradovima širom svijeta.

"Želio sam da obelisk na ovom trgu bude, na neki nači, fino uklopljen, da ne remeti ambijent trga, nego da se jednom elegancijom dopuni opšti utisak o gradu u kome se on nalazi", kaže umjetnik.

Podsjećamo, na spomen-obilježju je ispisano ćiriličnim slovima: „Velikome vojvodi Mirku Petroviću Njegošu 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876-1878. Spomenik je obnovljen 13. jula 2017. godine po uzoru na provobitni koji je otkriven 8. novembra 1886. godine, a srušen 6. januara 1919. godine“.

Za nekoliko dana spomenik će imati zaokruženu formu i Podgorica će, nakon Cetinja, biti drugi crnogorski grad koji krasi djelo jednog od naših najvećih savremenih umjetnika. Na pitanje da li će još neki naš grad dobiti istu priliku, Popović jednostavno odgovara – da je otvoren za saradnju.

"Ako me pozovu i ako neko ima ideju, rado bih se odazvao", kazao je Popović za Portal Analitika.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније