Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

29. 07. 2017. 13:41   >>  13:12 1

DEKAN TVRDI

Arhitekte tražene na tržištu rada

Studenti Arhitektonskog fakulteta traženi su na tržištu rada, a planirano unapređivanje praktične nastave na toj univerzitetskoj jedinici omogućiće visokoškolcima bolju pripremu za bavljenje tom profesijom, ocijenio je dekan, Svetislav Popović.

 

On je rekao da Arhitektonski fakultet posjeduje kadrovski potencijal koji treba poštovati, njegovati i unapređivati, kroz puno uvažavanje i obezbjeđenje uslova neophodnih za nesmetan i harmoničan rad i stroga i jasno definisana interna i eksterna pravila.

Popović je naveo da je permanentan zadatak Fakulteta da, kroz jasno definisane interne i eksterne kriterijume u naučno-nastavnim oblastima sačuva, unaprijedi i kontinuirano prati razvoj postojećeg kadra i omogući neophodne uslove potrebne za udoban i nesmetan rad.

"Arhitektonski fakultet zauzima visoku poziciju u obrazovnom sistemu Crne Gore i njegovi studenti su traženi na tržištu rada, što je pokazala i institucionalna posjeta delegacije Evropske komisije Univerzitetu Crne Gore 29. i 30. juna“, saopštio je Popović u intervjuu za agenciju Mina.

Popović je ocijenio da će se ime i uloga arhitekte-urbaniste više cijeniti.

"Sigurno će mlade kolege arhitekte koji pripadaju regulisanoj profesiji imati i zauzimati značajno mjesto u društvu, a boravak u inostranstvu, u vidu usavršavanja i saznanja koje ono nudi, predstavlja značajno iskustvo koje je poželjno”, smatra Popović.

On je kazao da je, na osnovu raspisanog konkursa za prijem studenata, ove godine na Arhitektonskom fakultetu predviđen upis 50 brucoša.

“U prvom upisnom roku prijavila su se 44 kandidata, od kojih je 28 položilo prijemni ispit”, naveo je Popović.

On je dodao da su ostala upražnjena 22 mjesta, za koja očekuju da budu popunjena u drugom upisnom roku koji treba da bude organizovan od 27. do 29. avgusta.

Popović je saopštio da su od osnivanja na Arhitektonskom fakultetu iznjedrena 53 diplomirana inženjera arhitekure, 463 kandidata sa osnovnih trogodišnjih studija, 318 specijalista arhitekture-urbanizma i 21 magistar.

“Znači Fakultet je u svom petnaestogodišnjem radu dao 74 inženjera koji su prepoznati sa svojim radom u regionu i šire”, dodao je Popović.

Nažalost, prema njegovim riječima, specijalista arhitekture nije prepoznat u regionu i šire, već samo u crnogorskoj zakonskoj regulativi. “Pretpostavljam da će se novim zakonom neke stvari po ovom pitanju regulisati”.

Upitan da prokomentariše podatak Zavoda za zapošljavanje Crne Gore koji pokazuju da je početkom jula bilo 54 nezaposlenih visokoškolaca iz grupe zanimanja arhitekti i urbanisti, koliko i prošle godine u tom periodu, Popović je odgovorio da taj podatak daje sumarni spisak iškolovanih osoba i sa drugih Univerziteta gdje se crnogorski studenti školuju.

“Veliki broj naših studenata po završetku bečelor osnovnih studija nastavio je školovanje van granica naše države”, dodao je Popović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније