Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 06. 2013. 12:35 >> 12:41
2

LBGT LUKŠIĆU

Traže istopolne brakove sa Francuzima

LGBT Forum Progres zatražio je od ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića da inicira zaključivanje bilateralnog sporazuma sa Francuskom, kako bi se građanima Francuske omogućilo sklapanje istopolnog braka sa građanima Crne Gore.

"Crna Gora se, prema aktima francuskog Ministarstva pravde, našla u grupi zemalja s čijim državljanima francuski građani ne mogu sklopiti brak ukoliko nije zaključen odgovarajući sporazum", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba, koju je Vlada Crne Gore usvojila 9. maja ove godine, precizira da će Crna Gora, kroz svoju vanjsku politiku, nastaviti da na međunarodnom planu pruža doprinos promociji i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, podsjećaju u toj nevladinoj organizaciji.

"Nepostojanje takvog sporazuma između Francuske i Crne Gore ozbiljno limitira promovisani princip “brak za sve” kojim su francuska administracija i nacija vođeni prilikom usvajanja zakona koji je omogućio istopolne brakove", poručuju iz Foruma Progres.

Rješavanje pitanja istopolnog partnerstva na crnogorskoj političkoj, zakonodavnoj i pravnoj sceni prisutno je gotovo tri godine i poklapa se s osnivanjem "LGBT Foruma Progres".

Podsjećaju da je Ustavni sud utvrdio da odredbe Porodičnog zakona ne predstavljaju smetnje da se istopolne zajednice pravno urede donošenjem posebnog propisa partnera u istopolnim zajednicama.

Na prijedlog LGBT Forum Progres institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, marta 2012. godine, uputila je inicijativu Skupštini Crne Gore za donošenje Zakona o istopolnoj zajednici.

Podsjećaju i da se Crne Gore, nedavnim usvajanjem LGBT Strategije, obavezala da će biti utvrđen predlog Zakona o registrovanom partnerstvu, koji će istopolnim zajednicama priznati prava u skladu s potvrđenim međunarodnim ugovorima i opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

"Crnogorska LGBT Strategija ponudila je diskusiju o tri različita modela ali se LGBT Forum Progres, u svojoj viziji, zalaže za model i rešenje registrovanog partnerstva koji će biti otvoreno za sve parove, istopolne i hetero, čime će se sistemski riješiti koncept registrovanog partnerstva, a da to nije brak", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније