Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

02. 08. 2017. 08:00   >>  07:33

U OSNOVNOM SUDU

Zbog neplaćanja alimentacije 8 presuda

U Osnovnom sudu u Podgorici, od početka 2017. godine, formirana su 34 predmeta za krivično djelo nedavanja izdržavanja, odnosno neplaćanja alimentacije. U 25 slučajeva se još vodi postupak, dok u osam predmeta donijeta osuđujuća presuda.

 

Prema podacima koje su Dnevnim novinama dostavljeni iz ovog suda, broj formiranih predmeta zbog ovog krivičnog djela iz godine u godinu raste.

Tako je tokom 2016. godine formirano ukupno 56 krivičnih predmeta u kojima je predmet optužbe neplaćanje alimentacuhe, od kojih je devet predmeta još uvijek u radu pred podgoričkim Osnovnim sudom, dok je u 42 predmeta donijeta osuđujuća presuda.

Takođe, kako navode, u 2015. godini, formirana su 52 krivična predmeta za krivično djelo nedavanje izdržavanja, od kojih je jedan predmet još u radu pred ovim sudom, a u 40 predmeta je donijeta osuđujuća presuda.

“Za pomenuti je da položaj okrivljenog lica u ovim postupcima ima lice koje ne daje izdržavanje za lice koje je po zakonu dužno da izdržava, a ta dužnost je utvrđena izvršnom sudskom odlukom ili izvršnim poravnanjem pred sudom ili drugim nadležnim organom, u iznosu i na način kako je to odlukom odnosno poravnanjem utvrđeno”, navode u podgoričkom osnovnom sudu.

Kako objašnjavaju, u parničnom postupku, po tužbi za razvod braka/povjeravanje djece, sud po službenoj dužnosti donosi odluku i o iznosu alimentacije, obavezujući na isplatu alimentacije onog roditelja sa kojim dijete ne živi.

“Prilikom ocjenjivanja mogućnosti lica koje je dužno da daje izdržavanje sud uzima u obzir sva njegova primanja i stvarne mogućnosti da stiče zaradu, kao i njegove sopstvene potrebe i zakonske obaveze izdržavanja, pri čemu je najmanji iznos za izdržavanje 63,73 eura”, napominju u Osnovnom sudu.

Podsjećamo, kako su DN ranije objavile, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija tokom 2016. godine na izvršenju kazne zatvora zbog izvršenog krivičnog djela nedavanje izdržavanja nalazilo se ukupno 27 zatvorenika. To je, kazali su DN u Zavodu, znatno manje nego 2015. godine kada je zatvorsku kaznu zbog tog krivičnog djela služilo njih 48.

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija tokom 2016. godine na izvršenju kazne zatvora zbog izvršenog krivičnog djela nedavanje izdržavanja iz člana 221 KZ CG nalazilo se ukupno 27 zatvorenika. Shodno statističkim podacima iz presuda, period nedavanja izdržavanja, u prosjeku, najčešće je obuhvatao više mjeseci. Zbog navedenog krivičnog djela, u prosjeku, izrečene kazne zatvora bile su od 30 dana do nekoliko mjeseci”, kazali su iz Zavoda.

Broj osoba koje su se nalazile na izvršenju kazne zatvora zbog izvršenog krivičnog djela nedavanje izdržavanja iz člana 221 KZ CG tokom 2016. godine, kako su rekli, bio je manji nego u 2015. godini.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније