Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

04. 08. 2017. 18:23 >> 21:52
8

NA PRIMORJU

Sistem opterećen, mogući nestanci struje

Direktor nacionalnog dispečerskog centra CGES-a, Branko, Stojković upozorio je na preopterećenost dalekovoda kojim se električnom energijom sabdijeva crnogorsko primorje.

Stojković je kazao da su sva četiri dalekovoda koja napaju primorje, naponskog nivoa od 110 kilovolti (kW), na granici svojih termičkih moći, što uz ektremno visoke temperature, kako je istakao, dodatno pogoršava situaciju.

"Sve je u pogonu, napon je nominalan, ali postoji mogućnost da zbog te ekstremne situacije i ogromnog opterećenja, koji je za čak 12 odsto veće nego prošle godine u istom periodu, na primorju dođe do ispada nekih dalekovoda ili eventualnog kaskadnog širenja poremećaja, odnosno do beznaponskih stanja", saopštio je Stojković.

On je apelovao na građane da se električna energija manje troši.

"Da se iskluči sve što je u tom momentu nije neophodno. To su naše preporuke da bi se cijeli sistem sačuvao i cijelo primorje bilo pod naponom", naveo je Stojković.

Ovih dana je "špic" turističke sezone u Crnoj Gori. Prema podacima Ministarstva održivog razvoja i turizma, u našoj zemlji boravi preko 190.000 turista, što je 10 odsto više nego lani u istom periodu.

Najviše ih je u Budvi, gdje trenutno boravi preko 70.000 gostiju.

Takođe, suša i niski vodostaji u akumulacionim jezerima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) umanjuju hidropotencijal za proizvodnju električne energije. Iz te kompanije su za TVCG kazali da je zbog toga hidro-proizvodnja na 50 odsto od bilansnog plana.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније