Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

05. 08. 2017. 11:45 >> 11:25

POŽAR NA ORJENU

Gori simbol prirodnog parka

U podnožju Orjena, zaleđu sela Vrbanj, juče popodne izbio je požar koji se nošen vjetrom proširio ka Borovoj glavi i granici kotorske Opštine.

 

“Požar je za sada je slabog intenziteta, ali na teškom i nepristupačnom terenu, pa je opasnost velika da zahvati veću površinu ovog zaštićenog parka, čiji je simbol munika”, rekao je za Radio Jadran, Željko Starčević iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

On je dodao kako se plaši da se ne ponovi 2008. godina kada je izgorjelo pola Orjena.

Starčević je svjestan da vatrogasci kojima je juče i prijavljen požar ne mogu prići ni blizu naprtnjačama, a kamoli kolima da razvuku crijeva. Zato bi pomoć iz vazduha bila spasonosna, prije nego što se vatra razbukti. U suprotnom može danima goreti, sve do prve kiše.

“Teško se može očekivati da će doći avion da gasi, jer nigdje nema kuća, ovo je krševito, 1.500 metara nadmorske visine. Zapadni je vjetar ide požar prema Ubaljskoj planini, granici naše i kotorske opštine. Pokušavam da dobijem nekog iz Agencije za zaštitu životne sredine, koji su radili Studiju zaštite Orjena, a sada gori upravo prva zona, najvrijednija i najzaštićeniji dio parka. Mala je površina zahvaćena, ali se širi, jer niko ne reaguje”, navodi Starčević, zabrinut jer gori strogo zaštićena rijetka endemska vrsta bora, munika.

On javno apeluje da se zaštiti prirordni park Orjen.

Inače, masiv Orjena pripada spoljnjem, primorskom dijelu Dinarskog planinskog sistema, a njegov glavni vrh, Veliki kabao (1894 m), ujedno je najviša tačka primorskih Dinarida. Zauzima površinu od preko 400 kvadratnih km, od kojih periferni jugozapadni rub pripada Hrvatskoj, sjeverozapadni Bosni i Hercegovini (Republici Srpskoj) a daleko najveći dio je u sastavu Crne Gore.

Cetinje: Požari pod kontrolom, doprema se voda u selima

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Cetinje i danas su na terenu.

U toku je dopremanje vode stanovnicima Katunske i Riječke nahije, prenosi Cetinjski list.

Kako je za Radio Cetinje kazao načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Aleksandar Zuber, prioritet su seoska domaćinstva koja imaju stoku.

On je kazao da je situacija sa požarima za sada stabilna. Pod kontrolom su požari u selima Rokoči i Rvaši, a ekipe su jutros i u selu Gornja Markovina, gdje postoji rizik od nastanka novog požara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније