Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

05. 08. 2017. 13:54 >> 13:24
4

CGO POVODOM "OLUJE"

Posvećenije raditi da žrtve dobiju pravdu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) apelovao je na vlade zemalja regiona da posvećenije rade na uspostavljanju pravde za žrtve ove, ali i svake druge, oružane akcije koja je sa sobom odnijela nevine žrtve i produkovala razaranja.

Povodom 22 godine hrvatske od operacije “Oluja”, iz CGO je saopšteno da je zabrinjavajuće udaljavanje lidera zapadnog Balkana od obaveze suočavanja sa prošlošću, a to, kako su naveli, dodatno otežava i ukupan proces uspostavljanja pravde za žrtve i kulture sjećanja.

"Prije 22 godine, napadom na Knin, u zoru 4.avgusta, počeo je dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine, najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. U akciji hrvatske vojske i policije nazvanoj "Oluja", uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, za samo nekoliko dana protjerano je više od 250.000 ljudi, uglavnom u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i ostale zemlje nekadašnje Jugoslavije, a hiljade kuća i ostalih objekata je spaljeno, dok i dan danas, veliki broj izbjeglih čeka na povratak u područja iz kojih su prognani", navela je saradnica na programima u CGO-u, Tamara Milaš.

Ona je saopštila da je od svih presuda optuženima za zločine u Hrvatskoj, nesumnjivo najkontroverznija ona za "Oluju".

"Generali (Ante) Gotovina i (Mladen) Markač su, najprije, jednoglasno proglašeni krivima i osuđeni su na 24, odnosno 18 godina zatvora, da bi u žalbenom postupku obojica bili oslobođeni. U tim presudama Raspravno i Žalbeno vijeće su - na osnovu istih činjenica i istog prava - došli do dijametralno suprotnih zaključaka o ključnim pitanjima o kojima su se na suđenju sporili optužba i obrana. Ti zaključci, međutim, ne dovode u pitanje utvrđene činjenice o tome šta se, zapravo, dogodilo tokom i nakon operacije 'Oluja'", navela je Milaš.

CGO ističe da hrvatski pravosudni sistem ima zakonsku i civilizacijsku obavezu da na ozbiljan način pristupi preispitivanju ovog slučaja a što bi rezultiralo pravosnažnim osuđujućim presudama za najodgovornije za strašna stradanja koja su pogodila nevino stanovništvo tokom ove operacije.

"S obzirom da činjenice o proteklom ratu nijesu utvrđene u potpunosti i na adekvatan način i da zbog toga postaju plodno tlo za manipulacije, ali i pribavljanje partikularnih političkih poena, ono što bi trebala biti posebna obaveza jeste kreiranje poimeničnog spiska žrtava operacije “Oluja” i procesuiranje ratnih zločina koji su se desili tokom ove operacije, a za što u konkretnom slučaju nesumnjivu odgovornost snose institucije sistema u Hrvatskoj", smatra Milaš.

Kako je saopštila, CGO odaje poštovanje svim žrtvama vojno-policijske operacije “Oluja” i podsjeća na obaveznost kulture sjećanja, kako bi pamtili žrtve Oluje, ali i svih zločina koji su se desili nad nedužnim civilima, na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991 i 2001.

"Za efikasno procesuiranje ovakvih slučajeva potreban je i regionalni odgovor, a na tome već godinama insistiraju organizacije civilnog društva u Crnoj Gori i regionu, koje su formirale do sada najširu regionalnu koaliciju koja se zalaže za osnivanje REKOM-a", kazala je Milaš.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније