Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

06. 08. 2017. 11:32   >>  14:15

PROJEKAT "ENERGY WOOD"

Poziv za banke otvoren do 28. avgusta

Ministarstvo ekonomije objavilo je Javni poziv za distributere/instalatere za učešće u programu "Energy Wood III" i uputilo poziv bankama da dostave pismo zainteresovanosti za učešće u ovom projektu, čime je krenulo u realizaciju planiranih aktivnosti u cilju početka implementacije projekta Energy Wood III.

Za realizaciju treće faze projekta "Energy Wood", koji će građanima tokom jeseni omogućiti da apliciraju za beskamatne kredite u cilju kupovine i ugradnje sistema za grijanje na biomasu, odnosno na pelet ili briket, Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 50.000 eura.

"Građani će i u okviru novog projekta dobiti priliku da pod povoljnim uslovima (beskamatni krediti do 3.500 eura, sa periodom otplate do 5 godina), zamijene stare sisteme grijanja sa modernim efikasnim tehnologijama, koje imaju manje operativne troškove i značajno manji negativan uticaj na životnu sredinu", naveli su iz Ministarstva.

Rok za dostavu ponuda 6. septembar, dok zainteresovane banke mogu poslati pismo zainteresovanosti za učešće u ovom projektu do 28.avgust.

"Projekat Energy Wood III je nastavak dva projekta koja u prethodne četiri godine realizovana uz podršku Luksemburške agencije za razvojnu saradnju i Vlade Kraljevine Norveške, a u okviru kojih je ugrađeno 775 sistema za grijanje na biomasu. Rezultati prethodna dva projekta, kao i kontinuirano interesovanje građana za mogućnosti koje nudi, ukazuju na značaj i svrsishodnost projekata poput ovog. Implementacija projekta Energy Wood III počeće nakon završetka procedure izbora kvalifikovanih distributera/instalatera i banaka, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ciljevi programa su smanjenje kamatnih stopa za klijente, smanjenje rizika za ulazak finansijskih institucija u novi segment tržišta, podsticanje razvoja partnerstava između komercijalnih banaka i distributera opreme za grijanje na biomasu, kao i smanjenje ukupnih emisija gasova staklene bašte kroz ugradnju sistema grijanja na biomasu.

"Kada je riječ o krajnjim potrošačima, odnosno korisnicima kredita, cilj Programa je da se domaćinstvima u Crnoj Gori ponudi mogućnost ostvarivanja ekonomskih i energetskih ušteda korišćenjem sistema grijanja na biomasu, koji bi bili kupljeni preko beskamatnih kredita", navodi se u saopštenju.

Podsticajni projekti Ministarstva ekonomije poput "Energy Wood III", kao se navodi, promovišu upotrebu obnovljivih izvora na strani potrošnji i omogućavaju građanima Crne Gore da što jeftinije, jednostavnije i lakše nabave i koriste ove vrste modernih energetskih sistema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније