Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 08. 2017. 16:22 >> 20:17
31

ĐURIŠIĆEVI SLJEDBENICI

Zovu na pomirenje, a otjerali ekipu TVCG

U beranskom selu Gornje Zaostro održan je Narodni sabor, na kojem je usvojena deklaracija o pomirenju i podizanju spomenika četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću. Iako je ekipa Televizije Crne Gore bila na licu mjesta, nije uspjela da snimi sabor jer to nijesu dozvolili mještani. Nakon prijetnji, ekipa TVCG morala je da napusti selo.

Ekipi TVCG je prvo prišao vlasnik zemljišta na kojem se organizovao sabor koji je rekao da ne mogu prisustvovati skupu na njegovom imanju.

Kada su se udaljili kako bi snimili lokaciju, jedan od učesnika skupa, kojeg su mještani predstavili kao pukovnika Šofranca, pokušao je da otjera televizijsku ekipu.

"Nemoj da ti dođem tamo. Spakuj to i idi", poručio je on.

Pred kameru je jedini stao član odbora za podizanje spomenika i predsjednik Skupštine opštine Berane, Goran Kiković.

On je kazao da mještani Gornjeg Zaostra već deceniju i po pokreću inicijativu za podizanje spomen obilježja jer, kako je rekao, Đurišić je za njih istorijska ličnost koja je zaslužna za oslobođenje Berana od okupatora.

"Ako obilježavamo jedan datum, moramo prihvatiti i ljude koji su kasnije bili na drugoj strani", kazao je Kiković.

On je kazao da okupljeni na saboru traže pomirenje naroda jer se, kako smatra, u Crnoj Gori još dijele na četnike i partizane.

Kiković izjednačava ulogu četnika i partizana u Drugom svjetskom ratu i smatra da svim istorijskim ličnostima treba podignuti spomenik.

"Ovdje se stvara slika da je Pavle Đurišić oličenje zla, a u toku Drugog svjetskog rata međusobno su se uništavale protivničke strane", naveo je Kiković.

Za podnosioce inicijative za podizanje spomenika Đurišić je bio jedan od vođa Trinaestojulskog ustanka i smatraju da će podizanjem spomenika biti otklonjena nepravda.

Dozvolu će, kako je najavio Kiković, tražiti od Vlade Crne Gore.

"Obratićemo se Ministarstvu kulture sa činjenicama. Mi govorimo i da je u SAD-u podignut spomenik Pavlu Đurišiću. Amerika je saveznik, članica NATO-a, isto kao Crna Gora. Mislimo da Vlada treba drugačije da razmišlja, ne jednopartijski i komunistički", izjavio je Kiković.

Predsjednik Opštine Berane, Dragoslav Šćekić, nije želio da komentariše inicijativu mještana Gornjeg Zaostra, jer lokalna samouprava nije dobla nikakav zahtjev za podizanje spomenika. Ščekič je dodao i da su dešavaja u Gornjem Zaostru predizborne radnje i vlasti i opoziciuje, koje, kako je naveo, žele da na taj način podignu tenzije.

Prilog Milice Sekulić, TVCG:

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније