Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

09. 08. 2017. 12:57 >> 12:28
4

SUBNOR CRNE GORE

Osudili inicijativu za podizanje spomenika

Organizacija boraca NOR-a oštro se usprotivila i osudila inicijativu za podizanje spomenika Pavlu Đurišiću u selu Gornje Zaostro kod Berana.

 

"Povodom inicijative za podizanja spomenika Pavlu Đurišiću, SOBNOR Crne Gore oštro podiže glas i osudjuje ovaj čin i pojave koje veličaju one ličnosti koje su bili protagonisti zločina u Drugom svjetskom ratu. Pavle Đurišić bio je komandant četničkih jedinica u Crnoj Gori, tokom Drugog svjetskog rata, bio pomagan od italijanskih i njemačkih okupatorskih snaga, u cilju borbe protiv partizanskih jedinica i nikada se ne može svrstati u one koji zaslužuju spomen obilježje", navodi se u reagovanju.

Neshvatljivo je, kako su poručili, da se podiže spomenik "baš u ovom vremenu življenja kada fašizam ubija ljude u cijelom svijetu i izražava neslaganje sa svim onim poraženim snagama koji veličaju oživotvorivanje revanšizma i fašizma".

"SOBNOR Crne Gore kao nastavljač njegovanja revoluconarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e i koji drži do časti, slobode, patriotizma i antifašizma, koji čuva uspomenu na poginule borce NOR-a, ovim putem želi da opomene one protogoniste ovakvih i sličnih ataka na slobodarsku tradiciju ovog naroda i da se kane svega onog što vrijeđa naša antifašistička osjećanja", navodi se u saopštenju.

Istakli su da će se energično i oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju velika slobodarska djela NOR-a, a pokušavaju veličati fašizam i poražene snage.

"Naša je trajna obaveza da nikada ne zaboravimo one koji su svoje živote položili za slobodu Crne Gore i naše nekadašnje domovine od Triglava pa do Đevdjelije. Izražavamo protest i neslaganje sa donosiocima ove inicijative o podizanju spomenika Pavlu Đurišicu", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније