Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 08. 2017. 09:04 >> 08:43

NP PROKLETIJE

Gori na nepristupačnom terenu

Na prostoru NP Prokletije registrovana je pojava šumskih požara na više lokacija. Služba zaštite tog parka uspijeva da ugasi manje požare ali na nepristupačnom terenu nije u mogućnosti, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG).

"Manje požare Služba zaštite NP Prokletije uspijeva da ugasi i sanira, dok na dvije lokacije nije u mogućnosti da izađe jer su u pitanju veoma visoke stijene i krševit kraj do kojih ne vode nikakvi putevi", navodi se u saopštenju.

Požar iznad sela Vusanje u Gusinju kako su kazali izbio je juče ujutro i zahvatio nisko rastinje.

"Zatim se proširio i zahvatio vrh Vezirove Brade gdje je na nepristupačnom terenu, površine 3-4 kvadratnih kilometara, teško gasiti vatru. Požar se i dalje proširio i zauzeo prostor Ropojane", kazali su.

Drugi požar, napominju izbio je na lokalitetu Podkobila, na oko 200 metara od granice sa Albanijom.

"Požar je zahvatio površinu od oko 10 ari, uglavnom rijetke čamove građe. Zahvatajući prostor na samoj granici sa Albanijom, pored predstavnika Službe zaštite NP Prokletije, angažovana je i Policija Crne Gore", saopšteno je iz NPCG.

NP Prokletije apeluje na sve posjetioce i korisnike prostora ovog zaštićenog prirodnog područja da se odgovorno ponašaju i odnose prema ukupnim vrijednostima Parka, kao i da u ovom periodu izuzetno visokih temeperatura ne pale vatru na mjestima koja za to nijesu predviđena, ne bacaju opuške i ne unose lako zapaljivi materijal.

"Takođe molimo sve građane, posebno mještane koji gravitiraju prostorima parka, kao i turiste, da ukoliko primijete požar, isti prijave Službi zaštite na telefone 051 250 130", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније