Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 08. 2017. 09:40 >> 09:13
1

NA LOVĆENU

Počinje X Ljetnja škola nauke za talente

U organizaciji Fondacije za promovisanje nauke – Prona, i ove godine 70 talentovanih učenika i studenata imaće priliku da kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, aktivni samostalni rad i panel diskusije, upoznaju izazove savremene nauke i tehnologije i osnove istraživačkog rada. Jubilarna "X Istraživačka stanica Lovćen", počinje sjutra na Ivanovim koritima.

"Ova škola, kroz koju je tokom posljednjih deset godina, već prošlo 500 mladih talenata, uz učešće preko 300 predavača iz zemlje i svijeta, unapređuje naučnu pismenost mlade populacije, osnažuje mlade da se posvete aktivnom izučavanju fundamentalnih nauka i inženjeringu i doprinosi da budu konkurentniji vršnjacima u svijetu", kazali su organizatori.

Oni su dodali da kamp na Lovćenu podiže i društvenu svijest o važnosti obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, ukazujući da je za malu zemlju kao što je Crna Gora, najbrži put razvoja na bazi kreativnosti, inovativnosti i znanja.

Djeca, koja su odabrana na osnovu dosadašnjih uspjeha, motivacionog pisma i preporuka profesora, boraviće na Ivanovim koritima od 12. do 20. avgusta. Predavanja će držati 40 istaknutih profesora i naučnika iz zemlje i svijeta – SAD, Japana, Holandije, Italije, Rusije, Velike Britanije, Finske, Južne Koreje..

"Prvi dio kampa, Planeta u tvojim rukama, 12-15. avgusta, usmjeren je ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja. Učenicima su približeni izazovi u očuvanju životne sredine i biodiverziteta kao i principi energetske efikasnosti, alternativnih izvora energije i zelene energetike, kao i osnove toksikologije, novih materijala, nanotehnologije, proizvodnje organske hrane, biotehnologija, fizičke kulture, integracija, klimatologije i različiti ekološki aspekti današnjice", navodi se u saopštenju.

U drugom dijelu kampa, Ljetnjoj školi nauke, 15-20. avgusta, najbolji srednjoškolci se ohrabruju da karijere posvete izučavanju fundamentalnih nauka.

"Kako zračenje dezinfikuje vodu; Metaboliti iz ljekovitih biljaka; Patnje materijala; Mitovi o vještačkoj inteligenciji; Arterijska hipertenzija; Jezik, logika, matematika; Slobodni radikali u nama i oko nas; Upotreba i zloupotreba hemije; Pokretač molekulskih mašina; Kakvim mi vidimo svemir, a kakav on jeste zais"ta? Religija i etika; Kojom brzinom mozak zaista obrađuje informacije; Zašto smo podložni virusu gripa?- samo su neke od tema u programu kampa", kazali su.

Ljetnju školu nauke otvoriće u utorak, 15. avgusta 2017. godine u 14 sati predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

Iz fondacije Prona napominju da su kampovi besplatni za sve učesnike, talentovane mlade istraživače, pri čemu su svi predavači, koordinatori i asistenti angažovani pro bono.

Kampovi se organizuju uz podršku Ministarstva prosvjete i Skupštine Crne Gore. Prijatelji kampa su Ministarstvo odbrane, Radio klub Podgorica, Nacionalni parkovi Crne Gore i Giz.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније