Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

11. 08. 2017. 12:10   >>  11:42 14

ČOBELJIĆ ODGOVORIO

Tvrdnje Boškovića priča za neuke

Tvrdnja da ni u jednoj vojsci na svijetu nikome nije zagarantovano da će poslije godinu dana ostati u službi u vojsci je priča za neuke, saopštio je predsjednik Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore, Nenad Čobeljić.

 

Odgovarajući na jučerašnje ocjene Ministarstva odbrane da ni u jednoj vojsci na svijetu nikome nije zagarantovano da će nakon godinu ostati u službi, Čobeljić navodi da takve izjave "predstavljaju vrijeđanje crnogorske javnosti".

"Političar u Crnoj Gori ima pravo da iznosi neistine, da obmanjuje, da diskriminiše, krši zakone, da trguje, da ne odgovara, to su vaša neotuđiva prava i vi ih svesrdno koristite. Da nije tako vi biste okupili komandante i komandire vojnika koje otpuštate, takođe i te vojnike, pa pozvali medije da čuju istinu upravo od njih i da se ova priča završi. Uradite to", pozvao je Čobeljić ministra Predraga Boškovića.

Da bi se, kako je rekao, agonija otpuštenih vojnika i njihovih porodica prekinula, Čobeljić je apelovao na Specijalnog državnog tužioca da javno iznese rezultate istrage i preduzetih radnji u ovom slučaju.

"Inače se jasno stavlja na stranu slabijeg, na stranu onoga koji je suprostavljen zakonu. Vi ministre kao da ste licencirali pravo na širenje neistina tvrdite da ste posvećeni dogovoru, a sve ste uradili da ni do razgovora ne dođe. Tvrdite da radite na podizanju ugleda Vojske, a urušavate ga, da ste posvećeni podizanju standarda u stvari radite suprotno, jer sve što je do sada urađeno u tom pogledu urađeno je naporima i pod pritiskom SOVCG", kazao je Čobeljić.

On je reagovao i na ocjene Ministarstva odbrane da je SOVCG "manjinski sindikat".

"Ne postoje 'manjinski sindikati', već reprezentativni i nereprezentativni, 'bijeli' štite interese zaposlenih i 'žuti' formirani da opstruišu interese zaposlenih. Ubuduće nas svrstavajte u neku od ovih kategorija. 'Manjinski sindikat', kako ste nazvali SOVCG, ima 507 članova, a taj vaš 'većinski' ima 513 članova, ovo poređenja radi. Interesantno je možda javnosti da se taj vaš 'većinski sindikat' nije oglasio zbog otpuštanja tolikog broja vojnika. Možda među otpuštenim vojnicima nema članova tog 'većinskog sindikata'. 'Manjinskim sindikatom' ste nas nazvali i na sjednici Skupštine Crne Gore kada se razmatrao Zakon o Vojsci, što samo pokazuje vašu orjentisanost ka diskriminaciji i omalovažavanju a sa ciljem da prikrijete Vašu samovolju", rekao je Čobeljić. 

Komentarišući ocjene Ministarstva odbrane o probnom radu, kako bi se utvrdilo koliko je ko sposoban da bude dio sistema odbrane, Čobeljić ističe da ministar krije "rezultate tog probnog rada za otpuštene vojnike i one koje ste zadržali".

"Mi upravo i jedino insistiramo na rezultatima tog probnog rada. Mi upravo tvrdimo da ste otpustili vojnike sa boljim rezultatima a zadržali one sa slabijim rezultatima, i zbog toga sumnjamo u vašu kompetentnost da ocjenjujete nečiji probni rad uključujući i činjenicu da za to po zakonu uopšte niste nadležni, istovremeno ste ignorisali ocjene tog probnog rada koje su vojnicima dali pretpostavljeni im oficiri. Šta ćemo ministre za vaš probni rad, koji je od strane Predsjednika Vlade, za drugi kvartal ove godine, kako su prenijeli mediji, ocijenjen ocjenom 'nula'. Da li ste podnijeli ostavku? Da li da zaključimo da ministar odbrane može da bude bilo ko ili je možda Predsjednik Vlade prihvatio vaš sistem vrednovanja kvaliteta od nule-najbolji ka petici-najgori kvalitet rada", pitao je Čobeljić.

Ocijenio je da će se tvrdnja ministra o otpuštanju vojnike u cilju podizanja borbene gotovosti "ubuduće proučavati na vojnim akademijama zemalja NATO".

"Sigurno će Vas pozvati za predavača, a možda vas pozovu i za ministra odbrane NATO. Vi ste vojni genije. Još kada im napomenete da je u pitanju otpuštanje najboljih vojnika, oduševiće se. Tvrdnja da ni u jednoj vojsci na svijetu nikome nije zagarantovano da će poslije godinu dana ostati u službi u vojsci, da tako uređujete Vojsku po standardima zapisanim u strategiji odbrane itd, je priča za neuke i predstavlja vrijeđanje crnogorske javnosti. Možda to radite iz neznanja ali vas to ne opravdava", zaključio je Čobeljić.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније