Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 08. 2017. 14:55 >> 14:28

APEL POZITIVNE

"Barake zamijeniti pristojnim smještajem"

Člam OO Pozitivne Crne Gore na Cetinju, Božidar Turčinović uputio je apel državi i institucijama sistema da se stave u funkciju građana i zbrinu 50 stanara nekadašneg naselja "Barake" koji, decenjama žive u improvizovanom smještaju.

"Država koja preferira da bude dio zapadne civilizacije a to jeste slučaj sa Crnom Gorom, onda je samim tim u obavezi da institucionalno obezbijedi poštovanje ljudskih prava a jedno od njih je i pravo na dostojanstven život. S tim u vezi, Država mora da uzme za obavezu i iznađe mehanizme kako bi neuslovne barake zamijenila pristojnim smještajem", navodi se u saopštenju Turčinovića.

Jer ako ima novca za stanove političara, kaže Turčinović a pri tom se “poštuje” pravo jednakosti, onda se kaže mora naći novac i za potrebe ljudi koji u nehumanim uslovima žive u 21.vijeku.

"Naime, još 'davnih' osmadesetih godina prošlog vijeka, sudbina se “okrutno” poigrala sa dijelom mještana ponositog i pjesmom opjevanog Donjeg Kraja. Bježeći tad od požara koji je prethodno zahvatio zgradu u kojoj je živio dio stanara naselja “Barake”, lokalna samopurava im je kao privremeno rješenje ponudila boravak u improvizovanom smještaju koji je sagrađen na zemljištu Prijestonice a za potrebe radnika koji su radili na izgradnji naselja “Gipos”. Od toga momenta, do danas, 50-ak stanara tog naselja biju bitku za golu egzistenciju", kazao je Turčinović.

Kad pojam “privremeno” poprimi dimenziju “vječnog”, pa i to “vječno” u međuvremenu izgubi smisao, upravo zbog ograničenog roka trajanja zidnih i krovnih konstrukcija oronulih “građevina” u kojim žive, Turčinović kaže da onda mještanima baraka preostaje jedino da utjehu pronađu u besmislu takvog življenja.

"Jer kako graditi i formirati porodicu koja predstavlja okosnicu jednog društva, na temeljima ovakvog jednog “doma” pitaju se stanari baraka? Kako uliti sigurnost samcima u poznom životnom dobu, familijama koje tu žive, svim tim novim mladim generacijama koje tu stasavaju, svakodnevno strijepeći od promjenjivih vremenskih (ne)prilika koje su karakteristične za ovo podneblje? U prvom redu vjetra, koji prijeti da im oduva, već ionako nakrivljene zidove na kojima s ponosom čuvaju sjećanja na svoje pretke i svoje najbliže s kojima upravo dijele, reklo bi se zaista neizvjesnu sudbinu, kao i zimski bijeli pokrivač koji upravo odozgo može da im 'sruši' već poprilično oronule krovove, plafone, da im zatrpa i uguši i taj zadnji tračak nade da će pojam 'privremeno makar i nakon toliko godina, zaista poprimiti svojstvo njegovog punog značenja", navodi se u saopštenju.

Turčinović kaže da obzirom na višedecenijsku "demonstraciju nemoći lokalne samouprave" kad je u pitanju rješavanje tog, po stanare baraka, egzistencijalnog problema, upućuje snažan apel Državi i institucijama sistema da se kako je kazao konačno stave u funkciji građana, i s tim u vezi preuzmu ključnu ulogu u planiranju i preduzimanju konkretnih aktivnosti kako bi stanari baraka u konačnom bitisali u skaldu sa vremenom, a ne sistemom, u kom žive.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније