Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

11. 08. 2017. 20:58   >>  20:35

OBAVJEŠTAVATI JAVNOST

Kvalitet vazduha izjednačiti sa prognozom

Uprkos velikom broju požara, koncentracija zagađujućih materija u vazduhu ne prelazi dozvoljeni nivo u gradskim jezgrima. To nije slučaj i sa mjestima u kojima bukti vatra, pa iz Agencije apeluju na sve da ne izazivaju požare. Iz NVO sektora, s druge strane, tvrde da bi Agencija javnost o kvalitetu vazduha, naročito tokom požarne sezone, morala da obavještava mnogo ažurnije.

Glavni grad bio je danas prekriven dimom, a slično je bilo i na Cetinju. No, uprkos tome, iz Agencije za zaštitu životne sredine kažu da mjerene jedinice pokazuju da prekoračenja graničnih vrijednosti u urbanim zonama i u gradskim jezgrima nema.

"Za sada možemo konstatovati da je iako je prisutan veliki broj požara, da sada nije značajno ugrožen kvalitet vazduha sa aspekta polutanana koje pratimo, odsnosno graničnih vrijedsnosti koje ukazuju da bi mogli eventualno uticati na zdravlje ljudi", kazal je za TVCG samostalna savjetnica za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, Gordana Đukanović,

Situacija nije takva i na mjestima u kojima bukte požari. Tamo je, kažu u Agenciji, evidentna koncentracija zagađujućih materija, koja varira u odnosu na klimatske uslove i brzinu vjetra, pa mole građane da svaki požar prijave na vrijeme.

"Apelujemo na građane da svojim aktivnostima i ponašanjem naročito u prirodi ne izazovu požare i da ukoliko dodje i ukoliko primjete požare da odmah pozovu ili obavijeste nadležne institucije", kazala je Đukanović.

Iz NVO sektora ipak tvrde da, to što se podaci o kvalitetu vazduha nalaze na sajtu Agencije za zažtitu životne sredine nije dovoljno.

"Iako Agencija za zaštitu životne sredinine ima i dva sajta, ima i jedan koji u približno realnom vremenu prenosi odredjene segmente, definitivno ono što izostaje jestu stručni savjeti, i definitivno jeste jedan pošten odnos prema gradjanima. Ako imate sezonu požara i vidljivo težak važduh pod znacima navoda, kad gradjani svojim plućuima osjete da ima neki problem, definitivno najvmaje sto se može očekivati je da nadležni reaguju pravovremeno", kazao je Aleksandar Perović iz NVO Ozon.

Perović, to poručuje s razlogom, jer se, kaže, najčešće reaguje kada već bude kasno. Zato se u NVO Ozon bore za to da se kvalitet vazduha izjednači sa vremenskom prognozom, i da se o vazduhu, javnost u svim medijima obavještava svakodnevno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније