Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 08. 2017. 16:55 >> 16:27

NVO JUVENTAS

Integritet i zdravlje u fokusu Dana mladih

Brojne potrebe i problemi mladih nijesu zastupljeni u javnim politikama, a često, ako i jesu prepoznati u dokumentima, odsustvom implementacije zakona i strategija, kao grupa, mladi ostaju zanemareni u praksi, saopšteno je iz NVO Juventas povodom Međunarodnog dana mladih. Taj praznik ove godine obilježavaju sa porukom "Brinimo o sebi i svom zdravlju" a večeras u 18 sati oraganizuju i radionicu.

"Kao i prethodnih godina, želimo da se javnost usmjeri na mlade, njihove probleme, potrebe, potencijale, aktvno učešće u životu zajednice i odlučivanju, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, unapređenje mogućnosti za zapošljavanje i rad, uspješu tranziciju od adolescencije u svijet odraslih, podršku pri stvaranju sopsvenih porodica, jačanje integriteta, te zaštitu ljudskih prava svih mladih", saopšteno je iz NVO JUventas.

Oni podsejćaju da po popisu stanovništva iz 2011., više od petine ukupnog stanovništva u Crnoj Gori čine mladi uzrasta od navršenih 15 do 30 godina koji kako su kazali predstavljaju jednu od najvećih, ali i nevidljivih, društvenih grupa.

"Brojne potrebe i problemi mladih nijesu zastupljeni u javnim politikama, a često, ako i jesu prepoznati u dokumentima, odsustvom implementacije zakona i strategija, kao grupa, mladi ostaju zanemareni u praksi. Mnogi mladi su pogođeni siromaštvom i ogromnom stopom nezaposlenosti, ali i zabrinuti zbog velikog upliva korupcije, nepotizma i kronizma pri zapošljavanju i napredovanju. Mladi s toga mogu odustati od svog integriteta i brige o sebi, a to se ne smije dozvoliti", ocijenjuju iz Juventasa.

Ove godine kako su kazali glavni fokusi su integritet, zatim zdravlje mladih i promocija zdravih stilova života.

"Želimo poslati poruku da Crna Gora treba da stremi ka tome da postane društvo u kom rastu zadovoljni mladi, koji se školuju ili rade, imajući dostojanstvene životne uslove, mladi koji su sebi važni, pa stoga i o sebi brinu, aktivno doprinoseći svojoj zajednici", kazali su iz te NVO.

Povodom Međunarodnog dana mladih NVO Juventas će danas upriličiti radionicu pod nazivom "Koliko i kako brinemo o sebi" koja kako su kazali, za cilj ima da ojača mlade u odnosu na faktore rizika po zdravlje koje ovo razdoblje života karakteriše: nedovoljna briga i nemanje potrebnih informacija o seksualnom i reporoduktivnom zdravlju, upotreba psihoaktivnih supstanci (PAS), nasilje, narušena bezbjednost u saobraćaju, nedovoljna briga o mentalnom zdravlju.

Radionica koja će biti organizovana danas u 18 sati u Omladinskom centru u saradnji sa Unijom srednjoškolaca dio je programa kojim Unija srednjoškolaca obilježava ovaj dan.

U okviru radinice koju vode psihloškinja Jasmina Đukić i Jovan Dašić, stipendista Juventasa kako su najavili biće predstavljena i savjetovališta za mlade, koja funkcionišu u okviru centara za prevenciju primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније