Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

13. 08. 2017. 09:44 >> 09:15
3

NA KATUNIMA

Imanja više nema ko da čuva

Na prostoru stare Crne Gore u prošlosti najveći dio stanovništva se bavio stočarstvom, koje je bilo utkano u sve životne procese.

Ljepota katuna sastoji se u jednostavnosti. Stočari na Sinjajevini napravili su svoje kolibe, a životinje su se napasale na planini.

Katun Zaboj, upravo je dio planine Sinjajevine, a do katuna se stiže preko Dobrilovine, a potom makadamskim putem koji je u solidnom stanju.

No, ekipa TVCG zatekla je tek dvije otvorene kolibe, u kojima se danas živi.

Mještani pričaju da je ranije bilo stanovnika na katunu, da je bio pravi život, a da danas nema "niđe nikog". Stari nemaju snage da drže stoku, a mladi se ne vraćaju iz gradova.

Na selu više danas ne želi niko da živi, iako su uslovi daleko bolji nego ranije.

Milica Stijepović, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније