Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

14. 08. 2017. 16:48 >> 21:57
26

SAOPŠTILI IZ MUP-A

Provjeriće autentičnost Jokićeve potvrde

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) će, u skladu sa zakonima o crnogorskom državljanstvu i o upravnom postupku, provjeriti autentičnost prikupljenih dokaza u postupku za gubitak crnogorskog državljanstva gradonačelniku Kotora, Vladimiru Jokiću, i preduzeti druge zakonske radnje potrebne za donošenje odluke.

Iz MUP-a su pojasnili da su aktom Uprave policije - Sektor kriminalističke policije od 05. jula ove godine obavješteni da je Vladimir Jokić, rođen 24.01.1988. godine u Kotoru, upisan u evidenciju državljana Srbije za matično područje Novi Beograd, za 2013. godinu, pod rednim brojem 1661, a na osnovu rešenja MUP-a Srbije. 

“Tom prilikom su nam dostavili kopiju uvjerenja za Jokić Vladimira o državljanstvu Srbije, izdato 12. maja 2017. godine, nakon čega je ovo Ministarstvo 07. jula 2017. godine pokrenulo postupak, po službenoj dužnosti, gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona, shodno članu 24 stav 1 tačka 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ministarstvo, shodno članu 31 stav 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu, uputilo poziv, u cilju daljeg vođenja upravnog postupka, preko Filijale za građanska stanja i lične isprave Kotor.

Zahtjev je, kako se dodaje, upućen imenovanom da se izjasni o činjenicama i okolnostima iz člana 24 ovog Zakona, odnosno na činjenicu da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, kao i da da izjavu koje želi da zadrži, crnogorsko ili državljanstvo druge države, u konkretnom slučaju Srbije. 

“Imenovani se odazvao na poziv Filijale za građanska stanja i lične isprave Kotor, 03. avgusta 2017. godine, i izjavio da nije državljanin Srbije, niti bilo koje države i uz izjavu dostavio kopiju potvrde MUP-a Srbije - Direkcija policije, od 04. jula 2017. godine, u kojoj se navodi da se ne nalazi u evidenciji državljana Srbije”, precizira se u saopštenju.

Ističe se da će u daljem upravnom postupku, Ministarstvo u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke.

Podsjećaju da je uvidom u evidencije crnogorskih državljana, taj organ utvrdio da je Jokić Vladimir upisan u registar crnogorskih državljana, po porijeklu, za matično područje Kotor, 12. februara 1988. godine. 

“Ovaj organ je, uvidom u dokaze pribavljene po službenoj dužnosti, utvrdio da je imenovani državljanstvo Srbije stekao 2013. godine. Crnogorsko državljanstvo po osnovu porijekla imenovani je po sili zakona stekao rođenjem, na osnovu državljanstva roditelja”, pojasnili su iz MUP-a.

Kako su rekli, članom 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu je propisano da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države.

“Crnogorsko državljanstvo po osnovu porijekla imenovani je po sili zakona stekao rođenjem, na osnovu državljanstva roditelja, što je u skladu sa Zakonom o državljanstvu Socijalističke Republike Crne Gore koji je bio važeći u trenutku rođenja imenovanog”, zaključili su iz MUP-a.

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније