Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B

15. 08. 2017. 15:25 >> 20:31
2

ANALIZE POKAZALE

U spornim kanilama nema bakterija

Mikrobiološke analize, koje je uradio Institut za javno zdravlje, pokazale su da u kanilama, korišćenim u kotorskoj bolnici, nema bakterija koje su uzročnici infekcija, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

U kotorskoj bolnici nedavno su posumnjali da su braunile za davanje infuzije zaražene, kako se sumnjalo bakterijom stafilokoka.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, kanile su prethodne sedmice povučene iz upotrebe zbog sumnje na nezadovoljavajući kvalitet i narušenu sterilnost.

"Sa ciljem donošenja konačne odluke o upotrebi sporne serije intravenskih kanila, osim analiza urađenih u Institutu za javno zdravlje, dodatna superanaliza sterilnosti će po zahtjevu Ministarstva zdravlja i formirane Radne grupe biti urađena u jednoj od akreditovanih nacionalnih kontrolnih laboratorija u regionu, sa kojima sarađuje Agencija za ljekove i medicinska sredstva", navodi se u saopštenju.

Proizvođač kanila je takođe, počeo postupak slanja uzoraka u neku od nezavisnih laboratorija, kako bi provjerili kvalitet sporne serije kanila.

"Retrospektivnom analizom medicinske dokumentacije pacijenata kod kojih su korišćene ove kanile nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali na povećanje učestalosti neželjenih događaja koji bi se mogli povezati sa upotrebom kanila", navodi se u saopštenju.

Navode i da Institut za javno zdravlje nije registrovao povećanje prijavljivanja slučajeva intravaskularnih infekcija, niti lokalnih infekcija.

"S obzirom da su iste serije proizvoda distribuirane i u drugim državama regiona, ni u njima nisu zabilježene primjedbe i sumnje vezane za kvalitet, odnosno sterilnost proizvoda. Nadzor nad simptomima i znacima svih infekcija i zaraznih bolesti u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori će do daljnjeg ostati pooštren", poručuju iz resornog Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније