Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Svetlana Slavujević, TVCG

15. 08. 2017. 20:37   >>  20:10 5

UOČI ŠKOLSKE GODINE

Novi programi uz stare udžbenike

Profesori i učenici od septembra će raditi i učiti po novom, reformisanom sistemu. Da li će, bez novih udžbenika i dovoljno vremena, sve to biti izvodljivo.

Loši rezultati naših učenika na PISA testiranju i brojne analize pokazale su da se obrazovni sistem pod hitnmo mora mijenjati. Posljednja reforma donijela je 80 novih predmetnih programa kojima se smanjuje obim programa, ali i broj časova. Čini se da time većina nastavnika nije zadovoljna.

"Zato što se donose ishitreno i bez konsultacija sa kolegama iz nastave. Smatramo da se u predmetima kao što je istorija pretjeralo sa smanjenjem programa", kaže profesor istorije Predrag Ražnatović.

Da je sve urađeno na brzinu i bez kvalitetne pripreme i analize, poručuju i iz Sindikata prosvjete. Iako će Zavod za školstvo organizovati seminare za nastavnike, pitanje je da li će to biti dovoljno.

"Mislim da će biti problem oko primjene od septembra. Prvo što naši profesori, a i učenici, nijesu spremni", kaže predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević.

U Crnoj Gori je za pisanje jednog udžbenika potrebno najmanje 12 mjeseci.

"Veliko je pitanje da li ćemo i narednu školsku godinu dočekati sa kompletno inoviranim udžbenicima i prilagođenim programima koji su sada usvojeni. Napisati knjigu i proći sve procedure preloma, dizajna, odobrenja od recenzentskih komisija, odobrenja nacionalnog savjeta, mislim da je nemoguća misija", kaže odgovorni urednik u Zavodu za udžbenike Lazo Leković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније