Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

16. 08. 2017. 17:23   >>  22:00 16

POŽARI BUKTE

Na Lovćenu kritično, pozvali i dobrovoljce

Stanje na Lovćenu i večeras je krajnje kritično, gore velike površine šume, ima i ugroženih objekata, a u jednom momentu su ugroženi bili i ljudi koji gase, saopštio je večeras Radiju Cetinje komandir vatrogasne jedinice Peđa Moštrokol.

"Sve gori, u plamenu su borovi, vatra nezaustavljivo ide ka Velikom Bosturu. Svi koji su danas gasili, bili su u opasnosti zbog jakog vjetra, koji je i pokrenuo današnju novu stihiju. Situacija je toliko kritična da očekujemo pomoć i vatrogasaca iz drugih gradova", rekao je Moštrokol.

Na Ivanovim koritima večeras je duže od sat zasijedao Opštinski tim za zaštitu i spašavanje. 

Opštinski štab je ocijenio da je situacija na području Lovćena izuzetno složena, dok postoji mogućnost da se tokom sjutrašnjeg dana, u zavisnosti od vremenskih uslova, ponovo pogorša. Danas je bio ugrožen Bostur, a zahvaćena je i šuma prema Ivanovim koritima. Vatrena stihija prijeti da ugrozi Njegošev Mauzolej, turističke objekte - Odmaralište Lovćen-Bečići, Avanturistički park, bungalove NP Lovćen, te kuće mještana.

Iz Opštinskog štaba je saopšteno da su angažovani svi resursi – ljudski i materijalni, kako bi se na najefikasniji način u ovom trenutku lokalizovali i ugasili požari na teritoriji Lovćena.

"Opštinski štab je uputio apel svim građanima i organizacijama da pomognu u gašenju požara, kako bi se odbranila kulturna i prirodna dobra NP Lovćen. Svi dobrovoljci koji žele i mogu da pomognu potrebno je da se jave na broj telefona 041 123, dok je okupljanje volontera zakazano za ujutro u 10 časova na Ivanovim koritima. Takođe, Opštinski štab obavještava sve građane i volontere koji žele da na dobrovoljnoj osnovi pomognu u gašenju požara, da moraju biti svjesni visokog rizika od opsanosti, te da, ukolikio se odluče da dođu na opožareno područje, moraju biti adekvatno obučeni i obuveni. O sigurnosti volontera vodiće računa pripadnici Službe zaštite Prijestonice i Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Sve vatrogasne ekipe cetinjske Službe zaštite su danonoćno na terenu i daju sve od sebe da se požari lokalizuju. Njima danima pomažu pripadnici Službe zaštite Nacionalnog parka, Vojske i MUP-a Crne Gore, a u gašenju požara na Lovćenu učestvuju i avioni i helikopterska jedinica MUP-a, kao i vatrogasne ekipe iz Budve i Podgorice. Večeras su na Lovćen došle vatrogasne ekipe iz Kotora i Danilovgrada, dok će sjutra pomoć pružiti i ekipe iz Nikšića.

U akciji gašenja požara od sjutra će učestvovati i svi zaposleni u službama zaštite ostalih nacionalnih parkova u Crnoj Gori.

Inače, jutros su požari bili pod kontrolom, ali se vatra u popodnevnim časovima približila objektima. Izgorjelo je i nekoliko stubova za struju.

Najproblematičniji dio je u Bosturu i na potezu prema Njegoševom mauzoleju, a vatrogasci su i dalje raspoređeni na svim kritičnim mjestima kako bi spriječili dalje širenje požara.

Vatrogasac Nikola Knežević za RTV Cetinje kazao je kako intervencije i dalje traju danonoćno, uz angažman svih članova Službe zaštite i spašavanja, ali i službi koje su proteklih dana cetinjskim vatrogascima pritekle u pomoć.

Kako prenosi lokalni radio situaciju sa požarima i danas komplikuje vjetra koji otežava gašenje.

“Čim vjetar krene jače da duva, požar se aktivira i radimo sve što možemo da spašavamo šumu”, kazao je Knežević.

U gašenju su, kaže Knežević, i danas učestvovali avioni, članovi Vojske Crne Gore, službenici Nacionalnog parka “Lovćen” i mještani. Po potrebi će, u zavisnosti od daljeg razvoja situacije pomoći i kolege iz Budve i Podgorice. Akciji su se priključili i Slobodni penjači Cetinja.

Požari u Ćekićima i na Ljubotinju su pod kontrolom, a prema riječima načelnika Službe za zaštitu i spašavanje Aleksandra Zubera, mještani dežuraju na kritičnim lokacijama i u stalnoj su komunikaciji sa vatrogasnom jedinicom.

Tokom noći je, kazao je Zuber, spriječeno širenje požara prema Građanima i Košćelama.

Požar ne ugrožava mauzolej

Požar koji bukti u dijelu Nacionalnog parka Lovćen ne ugrožava Njegošev mauzolej i objekte u sklopu odmarališta na Ivanovim koritima, saopšteno je iz Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore.

Na današnjoj sjednici Operativnog štaba, kako je saopšteno iz MUP-a, posebno je analizirana situacija u vezi s požarima u Nacionalnom parku Lovćen

"Konstatovano je da su, i pored složenosti situacije, svi požari pod kontrolom i da u ovom trenutku ne ugrožavaju Mauzolej i objekte u odmaralištu Ivanova korita. U gašenju požara učestvuju pripadnici službi zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje, Glavnog grada Podgorica, Opštine Budva, kao i pripadnici Vojske Crne Gore i MUP-Direktorata za vanredne situacije, uz angažman aviona za gašenje požara", navodi se u saopštenju.

Operativni štab je, kako se navodi, upoznat i sa stanjem požara u drugim opštinama gdje je situacija značajno bolja.

"Članovi štaba iskazali su puno poštovanje prema pripadnicima svih subjekata sistema zaštite i spašavanja koji su dali doprinos u gašenju požara na otvorenom prostoru u prethodnom periodu. Operativni štab za zaštitu i spašavanje će i u narednom periodu nastaviti da kontinuirano prati situaciju na opožarenim područjima i reagovati u skladu sa svojim nadležnostima", saopšteno je nakon sjednice štaba.

Konstatovano je i da su svi subjekti sistema zaštite i spašavanja reagovali profesionalno i odgovorno i u skladu sa kapacitetima kojima raspolažu.

Kako bi svi požari bili stavljeni pod kontrolu i dovedeni u stanje da ne ugrožavaju ljudske živote, stambeno-poslovne objekte i objekte infrastrukture, istaknuto je da su angažovani resursi i sa lokalnog i sa državnog nivoa. 

Gori širom CG, situacija stabilna

Iz MUP-a je saopšteno da je aktivan požar iznat Sutormana u Baru, kao i da se radi o nepristupačnom terenu, zbog čega ekipa Službe zapštite i spašavanja, za sada, prati situaciju.

U Kotoru je aktivan požar u mjestu Grahovac, u Tivtu u novim Krašićima i Toplišu, ali je sve pod kontrolom. Slična je situacija i u podgoričkom naselju Radovče.

U Pljevljima gori šuma u mjestu Drijeljevina, a nadležne ekipe su na terenu. Kako su naglasili iz MUP-a, nema ugroženih objekata. Nekoliko požara je aktivno u mjestu Tmora na Žabljaku, ali nadležni drže situaciju pod kontrolom. Gori i u Šavniku, gdje je plamen izbio u mjestu Bare, ali ne ugrožava kuće obližnjeg zaseoka Dolina Jelića. U Plužinama se rasplamsalo u mjestu Mratinje, međutim, zbog nepristupačnog terena požar nije lokalizovan.

U Danilovgradu gore livade u mjestu Poglavice-Martinići, a ekipe su na licu mjesta i nema ugroženih kuća.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније