Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 08. 2017. 15:10 >> 14:42

MINISTARSTVO PROSVJETE

Udžbenici pripremljeni prema planu

Crnogorski obrazovni sistem, nakon sprovedenih reformskih koraka, ulazi spremno u novu školsku godinu. Ove godine đaci će najvećim dijelom učiti iz postojećih udžbenika, uz određena prilagođavanja i nekoliko novih naslova, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

„Kako je za pripremu i štampu novih udžbenika potrebno oko godinu dana ili više, to je bilo i planirano da se ove školske godine nastavni proces odvija sa postojećim udžbenicima, uz prilagođavanja. Dakle, niko nije ni očekivao niti je bilo planirano da u upotrebi ove školske godine budu novi udžbenici”, saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete Milica Lekić.

Kako pojašnjava, novi naslovi su iz Fizike 7. 8. i 9. razred, Engleski jezik za sve razrede srednje škole, Matematika za prvi i drugi razred gimnazije i Biologija za drugi  razred gimnazije, ali oni takođe nijesu vezani za Reformu već su planirani od ranije.

Pitom, kako ističe Lekić, korišćenje postojećih udžbenika neće uticati na kvalitet nastave.

“Većina predmetnih programa nije mijenjala sadržaj više od 30 odsto”, navodi Lekić u izjavi za medije.
Ističe da će se za neke predmete kombinovati postojeći udžbenici, a i takvih slučajeva neće biti puno. No svakako da je riječ o tehničkom pitanju i navedeno nije vezano za obim gradiva koji će se učiti.

„U cilju pripreme za početak nove školske godine, Ministarstvo je organizovalo sastanke sa direktorima svih predškolskih, te svih osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova, kako bi sa najodgovornijim ljudima za implementaciju Reforme riješilo eventualne nedoumice“, naglasila je Lekić.

Takođe, kako navodi, Zavod za školstvo će realizovati savjetovanja na temu Implementacija novog nastavnog plana i programa.

“Savjetovanja će biti organizovana regionalno u periodu od 22. do 25. avgusta sa direktorima, pomoćnicima direktora, pedagozima, predstavnicima stručnih aktiva razredne nastave i svim nastavnicima koji predaju predmete koji su najviše izmijenjeni ( Biologija, Geografija, Informatika i Hemija), ali su izmjene takvog obima da se mogu uspješno realizovati”, navodi Lekić.

Ona ističe da je navedeno dovoljan preduslov da škole uspješno počnu novu školsku godinu. Dodatno, ukoliko eventualno bude potrebno, kako dodaje Lekić, Zavod za školstvo će, kao i sve ostale resorne institucije, kontinuirano davati podršku školama i stručnim aktivima.

„Obrazovni sistem Crne Gore ima preko 10 000 zaposlenih, oko 250 škola i stoga je nužno svako pitanje u vezi sa navedenim posmatrati integralno i sistemski, a sistem je spreman za novu školsku godinu“ poručila je Lekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније