Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

20. 08. 2017. 08:45   >>  08:15 1

BURIĆ SMATRA

"Rješenje za Bojanu mora biti stručno"

Hidrološki ekspert Mihailo Burić smatra da je poduhvat regulacije desnog kanala Bojane ozbiljna stvar koju treba temeljiti na rješenjima struke i nauke, a ne nikakvim usputnim potezima. Prema njegovim riječima, cijela igra prirodnih uslova (uz nama nepoznat režim rada hidroelektrana u Albaniji) voda, erozije, akumulacije, neotektonike, dovela je do stanja u kojem najviše vidljivu ulogu imaju nanosi šljunka i pijeska.

"Cijela igra prirodnih uslova (uz nama nepoznat režim rada hidroelektrana u Albaniji) dovela je dostanja u kojem najviše vidljivu ulogu imaju nanosi šljunka i pijeska. Inače je u doba predglacijacije korito Bojane bilo na visini većoj za oko 40 metara u odnosu na današnje", naglasio je on.

Kako je istakao, Bojana je specifična jer je riječ o kriptodepresiji.

"Duga je 44 km, na rastojanju od 24 km između ušća u more i Skadarskog jezera. Na 36 kilometara toka dno njenog korita je ispod nivoa mora. Izvire iz Skadarskog jezera na 2,5 do 3,3 metra nad morem, a uvire u more na dva, a ponegdje i na pet metara ispod nivoa mora", istakao je Burić

Hidrološki ekspert je kazao da je kod Frasakanjela  Bojana duboka čak 15 metara ispod nivoa mora.

"Na tom mjestu je nivo vode u Bojani ljeti čak na svega oko 30 centimetara iznad nivoa mora. Voda oscilira pod uticajem prirodnih uslova, rada hidroelektrana u Albaniji, a osjeća se i uticaj morskih mijena. Rijeka obiluje morfološkim elementima meandara, kosa, sprudova, mangura, greda, što čini njeno korito veoma morfološki razuđenim,vertikalno i horizontalno", rekao je Burić.

Prema njegovim riječima, cijela ta igra prirodnih uslova (uz nama nepoznat režim rada hidroelektrana u Albaniji) voda, erozije, akumulacije, neotektonike, dovela je do ovog stanja u kojem najviše vidljivu ulogu imaju nanosi šljunka i pijeska.

"Tako je u našem vremenu. Inače je u doba predglacijacije korito Bojane bilo na visini većoj za oko 40 metara u odnosu na današnje. To sam lično ispitivao i dokazao. Povećani pronos nanosa koji dolazi uglavnom sa albanske teritorije je, u najnovijem vremenu, pospješio proces izdizanja taloga na ušću Bojane u more. Znači, uzrok ovom stanju su prirodni procesi, koji su uvećani onoliko koliko je ostvaren uticaj rada hidroelektrana iz Albanije", napomenuo je Burić.

Kako je istakao, bilo kakva paušalna ili ad hok intervencija ne može biti rješenje za ovako kompleksne aspekte.

"Samo ozbiljna studija i projekat regulacije i usmjerenja vode u desni kanal (račvu) daju odgovor na nastalo stanje", smatra Burić. On je naglasio da su utemeljene kritike da se stanje na Bojani nije pratilo shodno promjenama, onako kako struka nalaže.

"Najozbiljniji podaci o tome do sada se nalaze u dobrim projektima našeg nakadašnjeg vodoprivrednog preduzeća `Zeta`. Radili su ga naši ljudi, koji to bolje poznaju od stranaca. Nažalost, mi tog preduzeća nemamo odavno, jer je vodoprivreda, iako potencijalno najbogatija i najznačajnija naša grana, zanemarena kod nas. Poduhvat regulacije zapadnog kanala (ne čišćenja) mora biti smislen, kontrolisan i stručan, pa stoga i projektovan da bi bio prihvatljiv. Ne sporim da to može i ofrlje, ali ja tako ne bih radio. Mogu nastati nepredviđeni problemi", upozorio je Burić.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније