Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B [ Radio Crne Gore ]

20. 08. 2017. 16:43 >> 16:14
4

NAŠI FARMERI

Proizvodimo zdrava jaja

Proizvodnja jaja na živinarskim farmama u Crnoj Gori, posljednjih godina, značajno je povećana. Ukoliko se taj trend nastavi za nekoliko godina biće podmirene potrebe domaćeg tržišta, kazao je suvlasnik Višnjić komerca, jednog od najvećih proizvođača jaja u našoj zemlji, Suad Višnjić.

"Za podmirenje domaćih potreba trebalo bi povećati proizvodnju za 15 do 20 procenata. Ukoliko tako bude, naša zemlja bi postala izvoznik konzumnih jaja u regionu", rekao je Višnjić.

Na farmi koka Višnjića je 90 000 nosilja koje dnevno daju 70 000 jaja.

"Sve što se proizvede i proda se na domaćem tržištu. Ukoliko sve bude kako je predviđeno u narednih tri ili četiri godine biće povećan broj koka za petnaestak hiljada", riječi su Višnjića.

Nakon, nedavnog objavljivanja u medijima da je u zemljama Evropske unije u konzumnim jajima pronađen insekticitid koji je veoma štetan za čovjeka, veterinar na Zoran Filipović, kazao je za Radio Crne Gore da se na farmi Višnjića vodi računa o zdravlju koka.

"Proizvodnja jaja je strogo kontrolisana i ne upotrebljavaju se antibiotici niti hemijski preparati", jasan je Filipović.

Organska i komercijalna jaja - ima li razlike

Komentarišući činjenicu da je u našim prodavnicama sve više organskih jaja, Filipović je kazao da, nema razlike u kvalitetu organskih i komercijalnih jaja, zato što se koristi ista hrana.

"Svi ti farmeri koji prodaju jaja kao organska koriste koncentrat koji jedu i koke u kavezima. Koja je onda razlika", pita Filipović.

Na stav Filipovića, reagovali su proizvođači organskih jaja.

Vlasnik porodične farme Rastko Radonjić iz Danilovgrada, demantuje izjavu Filipovića i kaže da je velika razlika između organske i komercijalne proizvodnje ne samo što su koke slobodne, nijesu u kavezima, što piju zdravu vodu nego, posebno što se hrane organskom hranom koju nabavlja iz Austrije.

"Postoji velika razlika. Na našoj farmi se proizvode organska jaja po strogo preciznim pravilima organske proizvodnje. Hrane se isključivo organskom hranom koja je proizvedena na čistom zemljištu, bez pesticida i vještačkih đubriva i potpuno je zdrava. U proizvodnji se poštuju sva zakonom utvrđena pravila o organskoj proizvodnji i takva jaja su zdrava i najbolja koja se sada mogu dobiti u našoj zemlji", istakao je Radonjić.

U našoj zemlji je sve više organskih proizvođača, pogotovo, žitarica, kazao je Radonjić. Zdrava hrana dobija na cijeni. Potrošač zna da se tako čuva zdravlje, a na nadležnim je da im u tome i pomognu.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније