Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B [ Mina ]

20. 08. 2017. 17:20 >> 17:05

28. I 29. AVGUSTA

Damjanović će posjetiti Institut u Trstu

Ministarka nauke Sanja Damjanović i profesor Hervig Šoper boraviće u službenoj posjeti “Abdus Salam ICTP” Institutu u Trstu 28. i 29. avgusta, radi obezbjeđivanja podrške Inicijativi za osnivanje međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

"Cilj posjete je detaljno predstavljanje Inicijative, tokom koje će se razmjeniti mišljenja i diskutovati o načinu podrške ICTP instituta ovom projektu", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Krajem godine u planu je održavanje naučnog Foruma zemalja Jugoistočne Evrope, na kojem će predstavnici međunarodne komisije eksperata predstaviti tehničke specifikacije za obje opcije projekta, a ICTP institut je ponudio da bude domaćin Foruma.

Sastanak u Trstu biće prilika, kako se navodi, da se razmatraju detalji u vezi sa organizacijom ovog Foruma.

"Tokom zvanične posjete biće definisani i drugi načini saradnje i podrške ICTP instituta, koji bi bili od velikog značaja za realizaciju Inicijative", kaže se u saopštenju.

Jedna od tema će biti i mogućnost obučavanja mladih stručnjaka iz regiona Jugoistočne Evrope u ICTP institutu, a u cilju njihove pripreme za rad i liderstvo u okviru novog projekta.

"Ovu vrstu značajne podrške ICTP Institut je u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju IAEA već obezbijedio naučnicima sa Bliskog Istoka tokom izgradnje SESAME projekta u Jordanu", kaže se u saopštenju.

ICTP je prestižan institut svjetske klase osnovan 1964. godine, a njegov osnivač je Nobelovac Abdus Salam. Od 1996. godine UNESCO je odgovoran za upravljanje Instituta, koji posluje pod sporazumom između Vlade Italije, UNESCO-a i Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA.

Na Institutu je radilo oko 130 hiljada naučnika, iz više od 188 zemalja, koji su pomoću raznih programa ICTP instituta značajno unaprijedili profesionalne karijere i doprinijeli razvoju nauke u matičnim zemljama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније