Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

22. 08. 2017. 08:07   >>  09:09 5

INSPEKCIJA UTVRDILA

Gorivo je propisanog kvaliteta

Na crnogorskim benzinskim stanicama se isporučuje tečno gorivo naftnog porijekla propisanog kvaliteta, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove.

Pobjeda piše da u ovoj godini nijesu zabilježeni slučajevi prodaje nekvalitetnog goriva, dok je u prošloj godini u pet slučajeva utvrđeno ukupno šest nepravilnosti na benzinskim stanicama.

Većina vozača, iz Pobjedine ankete, nije saglasna sa tim podacima i smatra da kvalitet goriva nije na zadovoljavajućem nivou. Komšije iz susjednih zemalja kažu da im je sugerisano da ne trguju gorivo kod nas.

Predstavnici Tržišne inspekcije kazali su Pobjedi da prema ovogodišnjim ispitivanjima nijesu utvrđene neusaglašenosti u pogledu kvaliteta tečnog goriva, što ukazuje da se na benzinskim stanicama na tržištu Crne Gore isporučuje gorivo propisanog kvaliteta.

"U prvih sedam mjeseci su za svih 205 uzetih uzoraka tečnog goriva naftnog porijekla izdati sertifikati o usaglašenosti kvaliteta sa propisanim zahtjevima. U tom period realizovan je 71 inspekcijski pregled, kojim je obuhvaćeno 205 točnih aparata", naveli sui z Tržišne inspekcije.

Kontrola se obavlja u saradnji sa podgoričkim preduzecem Institut za transport Intra, kao ovlašcenim – kontrolnim tijelom, koje ocjenjuje usaglašenosti kvaliteta u skladu sa propisanim zahtjevima iz standarda i Pravilnikom o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla. Rad Instituta se finansira iz budžeta Ministarstva ekonomije.

Predstavnici Tržišne inspekcije su naveli da se nadzor u toj oblasti sprovodi u planiranom i reaktivnom nadzoru.

"Planirani nadzor sprovodi se u skladu sa dinamičkim planom rada Tržišne inspekcije za ovu godinu i procjenom rizika u vezi sa prometom ove vrste goriva. Donosi se mjesečni plan realizacije po tačno naznačenim benzinskim stanicama na teritoriji Crne Gore kojim je obuhvaćen planirani nadzor, datum kada će biti obavljen nadzor i imena inspektora koji su određeni za sprovođenje nadzora", rekli su iz Tržišne inspekcije.

Nadzorom su obuhvaćeni svi privredni subjekti koji se bave prometom naftnih derivata, a kontrolom su obuhvaćene benzinske stanice. Osim planiranog nadzora, sprovodi se i reaktivni nadzor po dostavljenim inicijativama.

"U toku prošle godine primljena je jedna žalba koja se odnosila na kvalitet tečnih goriva naftnog porijekla, kao i u ovoj godini. Po tim žalbama je odmah i prioritetno postupano, ali nijesu utvrđene nepravilnosti. Podnosioci inicijative su na propisan način obaviješteni o rezultatima sprovedenog nadzora", rekli su predstavnici Tržišne inspekcije.

Oni su naveli da je ispitivanje u prošloj godini pokazalo da 98,4 odsto uzoraka goriva ispunjava zahtjeve propisane standardima.

"U prošloj godini obavljeno je 125 inspekcijskih pregleda, kojima je obuhvaćeno 355 točnih aparata. U ovim kontrolama, u pet slučajeva utvrđeno je ukupno šest nepravilnosti", precizirali su iz Tržišne inspekcije.

Oni su dodali da su s ciljem otklanjanja tih nepravilnosti inspektori prošle godine donijeli pet rješenja o privremenoj zabrani prometa tečnog goriva naftnog porijekla, uz istovremenu mjeru zabrane točenja goriva do otklanjanja nepravilnosti.

"Istovremeno je izdato deset prekršajnih naloga, pet odgovornim osobama u iznosu od 1,5 hiljada eura i pet preduzećima u iznosu od 15 hiljada eura", kazali su iz Tržišne inspekcije.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније