Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 08. 2017. 12:05   >>  11:45 3

CGO APELUJE

Sjećajmo se žrtava totalitarnih režima

Povodom 23. avgusta – Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. vijeku - Centar za građansko obrazovanje (CGO) ponovo apeluje na nadležne institucije da uspostave mehanizam trajnog sjećanja na žrtve političke represije socijalističkih i komunističkih režima u Jugoslaviji.

Kako se navodi u saopštenju CGO, to pitanje je važno za Crnu Goru jer je jedan broj njenih građana bio među žrtvama te političke ideologije, a što je uključivalo ponižavajući, nehumani i diskriminatoran tretman od strane vlasti.

"Crnu Goru karakteriše pristup 'stavljanja pod tepih' neprijatnih pitanja iz prošlosti i kontinuirane političke nespremnosti da se procesi suočavanja sa prošlošću pošteno, efikasno i održivo izvedu. Podsjećamo da je Crna Gora imala procentualno najveći broj političkih zatvorenika u ozloglašenom logoru na Golom otoku u Hrvatskoj, u kojem su zvijerski mučeni i ubijani tadašnji protivnici komunističkog režima. Ipak, golootočke žrtve i njihove porodice do danas nijesu rehabilitovane i obeštećene, iako je to bila obaveza shodno skupštinskoj Deklaraciji iz 1992. godine i obećanjima Vlade", saopšteno je iz CGO.

Saradnica u toj NVO, Tamara Milaš u saopštenju podsjeća da je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz 2006. o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka i Rezoluciju o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sistema.

"Međutim, dan sjećanja na ove žrtve nije još ustanovljen, čime se Crna Gora oglušila i o eksplicitnu preporuka Evropskog parlamenta da svaka zemlja treba da odredi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima i to prilagodi sopstvenoj istoriji i tradiciji. Time se nastavlja viktimizacija žrtava totalitarnog režima, koje su u najvećem broju slučajeva bili nevini građani Crne Gore", kaže Milaš.

CGO i ovom prilikom donosiocima odluka ukazuje na važnost obilježavanja dana sjećanja, kao doprinosa izgradnji kulture sjećanja i suočavanja sa prošlošću ali i odavanja počasti žrtvama.

Deklaracijom Evropskog parlamenta od 23. septembra 2008. godine, 23. avgust proglašen je Evropskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je i Rezolucijom Evropskog parlamenta o evropskoj savjesti i totalitarizmu 2. aprila 2009.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније