Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

22. 08. 2017. 22:23   >>  23:42 4

SMANJITI BROJ LUTALICA

Čipovati sve pse i mačke

U Njegoševom parku u Podgorici, večeras je održan protestni skup NVO aktivista i građana, povodom sve češćeg zlostavljanja i ubijanja životinja u Crnoj Gori.

Skup je organizovala NVO "Prijatelji životinja Podgorica", a pored građana Podgorice, prisutni su bili članovi NVO organizacija i građani Nikšića, Kolašina, Pljevalja, Bara, Budve, ali i drugih crnogorskih gradova.

Direktor NVO Prijatelji životinja Podgorica, Dragoje Vlahović, kako je saopšteno, podsjetio je na nedavne slučajeve zlostavljanja i ubijanja životinja u našoj zemlji. Osvrnuo se na slučaj vješanja psa na Marezi, kao i na slučajeve trovanja pasa u Kolašinu, Pljevljima i Zeti, koji su se desili u posljednjih nekoliko dana.

Apelujući na nadležne da što prije riješe ove slučajeve, a počinioce najstrože kazne, on je naglasio da upravo nadležni snose dio odgovornosti za vješanje i trovanje pasa, jer i pored molbi nijesu reagovali.

"Vlahović je rekao da NVO aktivisti nijesu protivnici republičkih i opštinskih nadležnih službi, već prijatelji sa kojima žele i moraju da sarađuju u rješavanju problema. Naglasio je da će u najskorijem periodu svim nadležnim službama uputiti spisak zahtjeva, koji odmah moraju biti ispinjeni, jer su najnoviji slučajevi samo kap koja je prelila čašu, te da više nema čekanja, već se mora odmah krenuti na posao", saopšteno je iz NVO "Prijatelji životinja Podgorica".

Po njegovom mišljenju, jedini način da se riješe problemi je da sve NVO i nadležne službe izgrade međusobnu saradnju i povjerenje i da svi zajedno krenu u rješavanje problema.

Vlahović se takođe osvrnuo i na slučaj nikšićkog i ulcinjskog azila, za koje je rekao da više liče na logore smrti, nego na azile za napuštene životinje, ali i na slučaj ubistva psa na Gorici iz vatrenog oružja 2015, kada je počinilac odmah otkriven, jer je postojao veliki broj svjedoka, ali je oslobođen odgovornosti.

"On je od tužilaštva zatražio da se traže najstrože kazne za one koji ubijaju životinje, kao i da sve one prijave podnesene u posljednje dvije godine izvade iz fijoka i podignu optužnice protiv počinilaca. Takođe, poručio je da, ukoliko se nadležni organi ogluše o njihove zahtjeve, neće odustati, već će još više radikalizovati aktivnosti i natjerati ih da rade posao za koji su plaćeni", piše u saopštenju.

Vlahović je rekao da se do rezultata može doći samo zajedničkim radom, a to je izrada baze podataka i čipovanje svih pasa i mačaka u državi, kao i rad po sistemu "uhvati-steriliši-pusti", koji se radi u saradnji sa azilima.

Po njegovim riječima, azili nijesu mjesta u kojima će se zatvarati psi do njihovog uginuća, kao što se to radi u Nikšiću i Ulcinju, već mjesta gdje će se psi kontrolisati, sterilisati i vraćati na ulicu.

"Samo tako i nikako drugačije se može smanjiti broj lutalica na ulicama", poručio je Vlahović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније