Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

29. 08. 2017. 11:19   >>  10:50

MINISTARSTVO SAOPŠTILO

"Nestali tragedija jugoslovenskih ratova"

Dan žrtvi prisilnog nestanka, nestanka u oružanim sukobima i zločinima protiv čovječnosti, koji se obilježava sjutra, podsjeća da je rasvjetljavanje sudbine nestalih lica civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i drušva u cjelini, koja protekom vremena ne može biti manja, istakli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Oružani sukobi na prostoru bivše Jugoslavije izazvali su mnoge teške posljedice i masovna kršenja ljudskih prava. Veliki broj lica koja se vode kao nestala po prestanku oružanih sukoba sa pravom se smatra jednom od najtragičnijih posljedica. Rješavanje pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije važno je humanitarno, ali i političko pitanje, jer od njegovog rješavanja u velikoj mjeri zavisi proces pomirenja i izgradnja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu", naglasili su iz Ministarstva.

Kako su saopštili, Crna Gora poklanja posebnu pažnju rješavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocjenjivog značaja za porodice nestalih lica, ali i u političkom smislu kao značajnom indikatoru stvarne demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicama kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima. 

"Nestale osobe predstavljaju snažan simbol neuspjeha u zaštiti individualnih prava i vladavini zakona. Oni su stalan podsjetnik ljudske ranjivosti i samovolje. Problem nestalih lica doprinosi održavanju atmosfere nepovjerenja, pa je stoga važno tražiti odgovor za svaki pojedinačni slučaj nestale osobe, ali je važno i nastojati ovaj problem riješiti na nivou društva, gdje on negativno utiče na vjerodostojnost i perspektivu političkih, demokratskih kao i institucija za sprovođenje zakona", istakli su iz Ministarstva.

Podsjetili su da Komisija za nestala lica Crne Gore, uključuje 57 crnogorskih državljana i lica čiji su tražitelji, u vrijeme kad su prijavili njihov nestanak, imali prebivalište u Crnoj Gori, od čega se na teritoriji Kosova potražuje 44 lica, na teritoriji BiH 10 lica i na teritoriji Republike Hrvatske 3 lica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније