Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B

31. 08. 2017. 14:27 >> 15:53
13

FEJZIĆ REAGUJE

"Bageri prevrću kosti naših predaka"

Islamska zajednica decenijama čeka povraćaj oduzete imovine i neće dozvoliti da se ta imovina i dalje uzurpira, poručio je reis IZ u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori danas je u Podgorici priredio bajramski prijem, kojem su prisustvovali brojni državnici, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici javnog i kulturnog života, kao i članovi zajednice, javlja Agencija Anadolija.

„Neka nas Bajram ojača na Allahovom emanetu za mir na zemlji. Podijelimo radost sa braćom, prijateljima i komšijama“, poruka je reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića povodom nastupajućeg najvećeg islamskog praznika, Kurban-bajrama.

Reis Fejić je u svom govoru istakao da Kurban-bajram odlikuje prinošenje žrtve u ime Boga.

„Kako je rekao naš poslanik Muhamed a.s., danas je najbolji dan – dan Arefata. On prethodi hadžijskom Bajramu koji nastupa sjutra. Milioni hodočasnika danas postaju hadžije i vraćaju se svakodnevnici pročišćeni i nanovo rođeni. Među njima su i članovi naše zajednice, Allah da ih nagradi“, kazao je reis Fejzić.

On je istakao da kao čin posebne bliskosti s Bogom i ljudima, obred žrtvovanja u ime Allaha dž.š. neminovno podsjeća na iskušenje Ibrahima a.s.

„Na njegovu odluku da za ljubav Stvoritelja žrtvuje ono što je čekao cijeli život i što se najviše voli na ovome svijetu. Kurban kakav mi prinosimo Allahu dž.š. je njegova milost Ibrahimu a.s., za nepokolebljivu vjeru u jednog Boga i zamjena za žrtvu koju je bio spreman da prinese. To je kurban od kojeg će i ljudi imati koristi“, rekao je u svom govoru reis Fejzić.

On je poručio da je stalni doprinos Islamske zajednice i njenih pripadnika razvoju i demokratskim stremljenjima društva evidentan u svim sferama.

„Međutim, neki naši zahtjevi i dalje su bez rješenja, odnosno sve dalje od njega. To nije mjera odnosa i doprinosa. Decenijama čekamo povraćaj ili pravično obeštećenje oduzete ili otete vakufske imovine. To je akt ispravljanja nepravde, a ne akt milosti. To je imovina koju su nam zavještali naši najbolji preci i nećemo se miriti sa time da njihove kosti prevrću bageri, a da se ta imovina i dalje uzurpira“, rekao je Fejzić.

Današnjem bajramskom prijemu prisustvovao je ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.

Najveći islamski praznik Kurban-bajram počeće sjutra, a trajaće četiri dana.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније