Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

31. 08. 2017. 21:11   >>  20:42 1

OPET AKTIVAN POŽAR

NP Lovćen: Vrijedna šuma u opasnosti

Požar većih razmjera ponovo je aktiviran u Nacionalnom parku Lovćen, a vatrena stihija prijeti da ugrozi zonu Konjsko u kojoj se nalazi vrijedna bukova šuma, saopštili su Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG). Kada je riječ o lokalitetima u granicama NP Lovćen, požar je večeras zahvatio Treštenik, Majstore i Hum.

Poseban problem stvara pojačan intenzitet vjetra koji i dalje mjestimično pravi požare manjih razmjera. Zbog gustog dima, večeras nije bilo moguće da avioni učestvuju u akciji gašenja.

"Sve aktivnosti u gašenju požara koordinira Direktorat za vanredne situacije MUP-a. Služba zaštite NP Lovćen u saradnji sa Službom zaštite i spasavanja Prijestonice ulaže maksimalne napore u cilju zaštite prostora", kazali su iz NPCG.

U gašenju požara pored Službe zaštite NP Lovćen i Službe zaštite i spašavanja Prijestonice, učestvuju vatrogasne jedinice iz Kotora, Podgorice, Danilovgrada, Petnjice, kao i pripadnici Vojske Crne Gore i mještani.

"Tokom jučerašnjeg dana požar većih razmjera velikom brzinom se širio iz pravca Pobora prema prostoru NP Lovćen, tačnije prema selu Majstori. Jutros je zahvatio selo Majstore i ugrozio nekoliko kuća. Požar je zatim zahvatio lokalitet Zverinjačke rupe i širio se prema Alugi gdje se nalazi vrlo vrijedan šumski kompleks", kazali su iz NPCG.

Upozoravaju da zbog jačine vjetra postoji opasnost da se požar proširi na lokalitet Konjsko.

"Zona Konjsko sa visokim i starim bukovim sastojinama, površine oko 400 hektara, nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka. Bukova šuma u ovoj zoni je višestruko značajna posebno kao objekat istraživačkog, edukativnog i turističko-rekreativnog karaktera", nagalsili su iz NPCG.

Požarišta su u poslijepodnevnim satima obišli direktora NPCG Elvir Klica, direktor NP Lovćen Veselin Živanović, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović: Požari pod kontrolom

Situacija na teritoriji Prijestonice, i pored velikog broja požara, večeras je pod kontrolom, zahvaljujući zajedničkim akcijama Službe zaštite i spašavanja Prijestonice, Direktorata za vanredne situacije i mreže crnogorskih službi zaštite, saopštio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Gradonačelnik Prijestonice je tokom obilaska požarišta kazao da su sve vatrogasne ekipe cetinjske Službe zaštite danonoćno na terenu i da daju sve od sebe da se požari lokalizuju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Svi ljudski i materijalni resursi angažovani su kako bi se na najefikasniji način u ovom trenutku lokalizovali i ugasili požari na teritoriji prijestonice. Najkritičnije je bilo u mjestima Boguti na Ljubotinju i Uba u Ćeklićima gdje su direktno bile ugrožene kuće, ali su zajedničkim dejstvom naših vatrogasaca i ekipa iz Danilovgrada, Podgorice, Kotora i Petnjice sve kuće odbranjene. Kritično je i dalje na teritoriji Lovćena gdje gori na više lokacija. Naši vatrogasci su branili kuće na Prekornici, a izbio je novi požar i kod Dobrske ploče. Danas su na teritoriji Lovćena gorelo na Velikom Bosturu, Kruševici, Presjeci i Majstorima ali su ekipe Službe zaštite te požare lokalizovale. Požar se danas širio i iz pravca Budve prema Lovćenu", kazao je Bogdanović.

On je ponovo istakao hrabrost i požrtvovanje pripadnika Službe zaštite Prijestonice, i zahvalio svima koji učestvuju u gašenju - pripadnicima MUP-a i Vojske Crne Gore, ekipama iz susjednih gradova i svim državnim organima koji, kako je naglasio, u ovim teškim trenucima pružaju svestranu pomoć Prijestonici, kako bi se suzbili požari koji bukte već dva mjeseca.

Bogdanović je kazao da je evidentno da su svi požari podmetnuti, jer se radi o novim lokacijama i naglasio da će tokom sjutrašnjeg dana, ukoliko dozvole vremenski uslovi i bude bolja vidljivost, na teritoriji prijestonice dejstvovati vazduhoplovi MUP-a Crne Gore.

U gašenju požara cetinjskim vatrogascima, pored pripadnika MUP-a i Vojske Crne Gore, pomažu i kolege iz susjednih gradova, mještani, kao i članovi Službe zaštite NP Lovćen.

Podsjetimo, komandir cetinjskih vatrogasaca Peđa Moštrokol kazao je ranije danas da su svi požari podmetnuti, da je sve prijavljeno, ali da za sada niko nije procesuiran ili priveden.

Takođe, danas je opet izbio požar u Nacionalnom parku Lovćen. Nacionalni parkovi Crne Gore saopštili su da je požar koji se velikom brzinom širio iz pravca Pobora prema NP Lovćen zahvatio selo Majstore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније