Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 09. 2017. 14:59 >> 14:40
2

PRVI MEĐUNARODNI SKUP

Na promociji Montenegristike oko 50 stručnjaka

Više od 50 domaćih i stranih naučnika iz oblasti i filologije učestvovaće na prvom Međunarodnom naučnom simpozijumu "Cetinjski filološki dani I", koji će biti održan 7. i 8. septembra na Cetinju. Skup čiji je organizator Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) ima za cilj da promoviše Montenegristiku kao filološku oblast u Crnoj Gori, kazao je generalni sekretar Simpozijuma, Ethem Mandić.

"Na skupu će biti preko 50 domaćih, regionalnih ali i evropskih i svjetskih naučnika iz oblasti filologije. Skup će rezultirati radovima iz oblasti montenegristike, nauke o književnosti i istorije književnosti i lingvistike", istakao je Mandić na konferenciji za novinare.

Na simpozijumu će, kako je pojasnio, biti održana promocija međunarodnog filološkog časopisa "Lingua Monenegrina", koji je, prema njegovim riječima, indeksiran u međunarodnim naučnim bazama.

"Na promociji međunarodnog filološkog časopisa 'Lingua Montenegrina' govoriće inostrani govornici, što će ovoj promociji dati dodatni značaj", rekao je Mandić.

On je naveo da će Simpozijum otvoriti predsjednik Upravnog odbora FCJK, Milenko Perović i direktor Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Željko Jozić.

"Program simpozijuma biće podijeljen u tri sekcije: život i djelo Vojislava Nikčevića, kome je ovaj skup i posvećen, zatim crnogorska književnost i crnogorski jezik u južnoslovenskom kontekstu. Na otvaranju će biti uručena i povelja FCJK a pet laureata biće poznati na dan otvaranja", najavio je Mandić.

On je dodao da će svi gosti skupa imati prilike da, u neformalnom dijelu Simpozijuma, posjete izložbu cetinjske filologije u nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević", kao i da odgledaju monodramu "Pometnje pitomca Terlesa" u produkciji Alternativne teatarske organizacije ATAK.

Članica Organizacionog odbora Simpozijuma, Sanja Orlandić, kazala je da su "Cetinjski filološki dani" zamišljeni kao simpozijum koji će se održavati svake treće godine.

"Na simpozijumu će relevantni naučnici i kulturolozi iz Crne Gore imati priliku da razmijene mišljenja sa kompetentnim stručnjacima i intelektualcima iz regiona i svijeta", objasnila je Orlandić.

Ona je dodala da će Simpozijum biti prilika za "neformalnu edukaciju našeg kadra i upućivanja u savremene teorijske i metodološke tokove slavisatike i humanistike uopšte".

Orlandić je navela da je pokrovitelj skupa Ministarstvo kulture Crne Gore, a podržali su ga i nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević", Otvoreni kulturni forum i ATAK.

Prvi MeđunarodnI naučni simpozijum "Cetinjski filološki dani I" će biti otvoren u četvrtak sedmog septembra u devet časova i 30 minuta, u Hotelu "Grand" na Cetinju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније