Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 06. 2013. 19:42   >>  19:42

POZITIVNA CG

Zašto udžbenici za osnovce nijesu besplatni

Pozitivna Crna Gora traži od Vlade i resornog ministarstva da ispoštuju ranije dato obećanje i da za osnovce obezbijedi besplatne udžbenike. „Nakon što su Vlada i resorno Ministarstvo najavljivali, odnosno javno predlagali da novim Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju osnovci imaju pravo na besplatne udžbenike, Vlada je povukla ovaj predlog, čim je on izvršio svoj marketinški zadatak“, konstatuju iz PCG.

U reagovanju poslanika Srđana Perića navodi se da se ta odredba neće naći u predlogu Zakona o izmjenama i dopunama opšteg zakona o obrazovanju koji je predložila Vlada.

„Nedopustivo je da Vlada želi da plaća dugove omiljenog strateškog partnera od čak 61 milion eura na način što će, pored toga što je zakinula trudnice i invalidna lica, što je zamrznula penzije i povećala poreze na zarade i podigla PDV, sada novac prikupljati i time što osnovci ipak neće imati besplatne udžbenike“, konstatuju u Pozitivnoj.

U toj stranci smatraju da DPS-SDP koalicija mora da pokaže elementarni sluh za najosjetljivije kategorije stanovništva.

„Valjalo bi da vladajuća „ljevičarska" koalicija objasni zašto bježi od progresivnog oporezivanja u svim oblastima, a koje u suštini znači da oni koji imaju više plaćaju i više poreza. Umjesto toga ova Vlada štedi na osnovcima“.

Zbog toga će, tvrdi Perić, i ovog septembra roditelji biti stavljeni u nezavidnu situaciju jer će kupovati udžbenike po cijenama iznad ekonomskog rezona.

„Ako Vlada neće da dozvoli da osnovci ostvare pravo na besplatne udžebnike, naredno pitanje je ko utvrđuje tako visoke cijene udžbenika i zašto oni nisu u značajnoj mjeri subveniconisani“, navodi se u saopštenju.

Kako se zaključuje u saopštenju, Pozitivna Crna Gora traži od čelnih ljudi Vlade i Ministarstva prosvjete da poštuju obećanja koja su dali, i da pokažu brigu prema populaciji osnovaca i velikom broju roditelja kojima kupovina nerijetko skupih udžbenika predstavlja veliki problem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније