Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

08. 09. 2017. 19:38 >> 19:12
8

JOKIĆ REAGOVAO

Nije ugrožena borbena gotovost Vojske

Korišćenje neadekvatnih izraza, kvalifikacija i uvreda na račun Ministarstva, Vojske i samog ministra odbrane, nije način na koji se vodi socijalni dijalog, poručio je načelnik Generalštaba Ljubiša Jokić.

 

On je reagovao povodom sjutra najavljenog protestnog marša u Podgorici, koji organizuje Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore, u namjeri da se, po riječima organizatora, „vrati u službu 30 protjeranih vojnika iz Vojske Crne Gore“.

„Jedina je istina da jednom dijelu vojnika, njih 22 koji su primljeni na period od godinu dana, ugovor sa Ministarstvom odbrane nije produžen”, naveo je Jokić.

Sindikat, kako je dodao, ima pravo, u skladu sa Zakonom o Vojsci, da se bavi pitanjima položaja i prava zaposlenih iz oblasti rada i radnih odnosa.

“Ali, takođe ima obavezu da svoje aktivnosti vrši na način koji neće negativno uticati na efikasnost rada Ministarstva, komandi i jedinica Vojske. Zakonom o Vojsci propisano je da se sa licem koje prvi put stupa u službu u Vojsci zaključuje ugovor na period od godinu dana, a naredni, ukoliko potrebe službe to  zahtijevaju, zaključuje se na period od tri godine.  Dakle, Zakonom o Vojsci nije propisana obaveza automatskog produženja ugovora, već se u svakom konkretnom slučaju cijene potrebe službe i kvalitet budućeg kadra”, naveo je Jokić.

Prema njegovim riječima, u konkretnom slučaju, svi vojnici koji su bili primljeni po ugovoru, pokazali su određene zadovoljavajuće rezultate.

“Međutim, pravo i obaveza Ministarstva odbrane je da bira samo najbolje. Radi javnosti želim da pojasnim i da je Ministastvo odbrane raspisalo konkurs i da je u toku prijem vojnika po ugovoru, za druga formacijska mjesta koja nisu bila obuhvaćena prethodnim konkursom”.

Jokić dodaje da je u planiranju cjelokupnih ljudskih resursa, uključujući i vojnike po ugovoru, Ministarstvo odbrane slijedi strateška dokumenta, uz imperativ obezbjeđivanja kvaliteta cjelokupnog kadra, pa i vojnika po ugovoru, “kako bi se garantovao profesionalizam najvišeg nivoa, kao prioritetni zadatak u procesu reforme vojske”.

“I za kraj. Potpuna je neistina da je ugrožena borbena gotovost Vojske. Istina je upravo suprotna – ove godine je povećana za 18 odsto“, navodi se u saopštenju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније