Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan; Objavio: I. P. ]

12. 09. 2017. 08:27 >> 10:48
28

VEŠOVIĆ PODRŽAO

Vratiti simbol na Sahat kulu

Simbol koji je do juče stajao na vrhu Sahat kule treba da tu ostane i u vjekovima pred nama, i takav bih stav imao da predmet na vrhu kule podsjeća na simbol bilo koje druge religije, kazao je zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović (DPS).

 

On je istakao da bi izgled Sahat kule, nakon restauracije, trebalo da ostane autentičan i sa svim dijelovima koji čine to kulturno dobro.

Vešović je za Dan kazao da je Glavni grad uputio zahtjev Upravi za zaštitu kulturnih dobara da se poštuje autentičan izgled Sahat kule.

"Na sastancima i javno iznosim jednake stavove i do njih držim, a najbolja potvrda za to je i zahtjev Glavnog grada Upravi za zaštitu kulturnih dobara da se konzervatorske mjere sprovedu poštujući autentičan izgled Sahat kule prije njene restauracije. Prema simbolu koji se nalazi na vrhu Sahat kule nemam odnos kao prema religijskom obilježju, već kao dijelu kulturnog dobra koje pripada svima. Po mom shvatanju, restauracija istorijskih amblema Podgorice ne podrazumijeva njihovu redukciju. Znajući da je simbol do juče stajao na vrhu Sahat kule, cijenim da tako treba da bude i vjekovima pred nama", poručio je Vešović.

On je naglasio da ako Sahat kula predstavlja simbol divljenja i ponosa svih građana Podgorice, onda ne treba mijenjati njen izgled.

"Jednako bih mislio i da predmet na vrhu kule podsjeća na simbol bilo koje druge religije, vjerovanja i društvenih vrijednosti. U svemu ovome potenciram značaj obnove Trga Bećir bega Osmanagića i Sahat kule, kao jednog od znakova prepoznavanja Podgorice, koji će u novom ruhu sve naše građane i posjetioce glavnog grada Crne Gore podsjećati na našu bogatu kulturu i istoriju", istakao je on.

Podsjetimo, tokom restauracije Sahat kule u Podgorici, sa njenog vrha je uklonjen krst, koji je tu stajao stotinu godina.

Mitropolija crnogorsko-primorska ranije je osudila taj čin, tražeći da se krst što prije vrati. Oni su kazali da bi na isti način reagovali kada bi bio uklonjen vjerski simobol Katoličke crkve ili Islama.

Restauracija Sahat kule i rekonstrukcija Trga Bećirbega Osmanagića počela je u aprilu, a projekat vrijedan oko pola miliona eura finansira Turska agencija Tika.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније