Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 07. 2013. 15:03 >> 15:21
2

VUJAČIĆ O UPISU OSI

Sedmoro se prijavilo, dvoje nije upisano

U prvom upisnom roku na nekom od crnogorskih fakulteta dokumente je predalo sedam budućih studenata sa invaliditetom, ali njih dvoje još nije upisano zbog odbijanja dokumentacije od strane Pravnog fakulteta, kazala je Portalu RTCG izvršni direktor Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) Marina Vujačić.

 

 

Ona je pojasnila da dvoje studenata nije upisano zbog "politike novog dekana i odluke da se ne upisuju strani drzavljani, te da nema polaganja diferencijalnog ispita".

Prema riječima Vujačić jednom od dvoje kandidata koje nije upisano je strani državljanin, dok je drugi kandidat završila srednju muzičku školu, pa joj nijesu dali da se upiše, niti da polaže diferencijalni ispit, zbog čega je bila prinuđena da upiše drugi fakultet.

Što se tiče momka koji je strani državljanin, Vujačić je kazala da on još čeka na upis, nakon što je UMHCG reagovalo na takvu odluku fakulteta.

"Po prvi put imamo studentkinje s invaliditetom koje su upisale novinarstvo, kao i Fakultet za audiovizuelnu produkciju. Inače je u prvom upisnom roku dokumente predalo sedam budućih studenata s invaliditetom. Međutim, njih dvoje još uvijek nije upisano zbog odbijanja dokuemntacije od strane Pravnog fakulteta, kao nestvaranja uslova za polaganje ispita na Univerzitetu Mediteran, jer je u pitanju bila studentkinja sa disleksijom kojoj nijesu stvoreni uslovi zbog administrativnih propusta Univerziteta, što će biti ispravljeno u sljedećem ispitnom roku", rekla je Vujačić.

Ona je kazala da u Crnoj Gori, po saznanjima UMHCG-a, studira 46 studenata s invaliditetom, koji su korisnici usluga UMHCG-a.

"Najveći broj njih je oduvijek studirao na Pravnom fakultetu, a potom na Fakultetu političkih nauka zbog toga što su ova dva fakulteta smještena u istoj zgradi koja je najpristupačnija osobama s invaliditetom. Međutim, ima studenata s invaliditetom i na Ekonomskom fakultetu, Građevinskom, Metalurško-tehnološkom, Filozofskom, Elektro-tehničkom, Fakultetu za turizam i hotelijerstvo... Takođe, ima određeni broj studenata na Univerzitetu Mediteran i Donja Gorica i to na različitim studijama", istakla je Vujačić.

Nijesmo zadovoljni brojem studenata sa invaliditetom

No, bez obzira što se svake godine povećava brojka osoba sa invaliditetom koji upisuju neki od fakulteta, Vujačić nije u potpunosti zadovoljna, jer studenti sa invaliditetom, kako jen rekla, "još uvijek nemaju mogućnost izbora fakulteta zbog nepristupačnosti".

"Ne postoje servisi podrške, gestovni tumači, personalna asistencija, dostupna literatura, prevoz...To je sve obaveza visokoškolskih institucijama u saradnji sa nadležnim ministarstvima, a u visokom obrazovanju to jedino radi UMHCG", navela je Vujačić.

Govoreći o iskustvima regiona, Vujačić je rekla da su studenti sa invaliditetom u Sloveniji i Makedoniji oslobođeni plaćanja školarine.

"I u Hrvatskoj su organizacije osoba s invaliditetom dugo godina imale kampanje koje su imale za cilj prilagođavanje fakulteta, što je i rezultiralo time da fakulteti budu pristupačni osobama s invaliditetom. U Srbiji je situacija dosta slična kao u Crnoj Gori, međutim ima mnogo veći broj studenata s invaliditetom nego u Crnoj Gori i bolja je situacija kada je u pitanju pristupačnost", kazala je Vujačić.

Pohvalna terminologija u novom zakonu

Komentarišući Predlog novog zakona o visokom obrazovanju koji je utvrdila Vlada Crne Gore na posljednjoj sjednici, Vujačić je rekla da je u njegovoj izradi učestvovala i predstavnica UMHCG, koja je i student Pravnog fakulteta Miroslava-Mima Ivanović.

"Osnovni cilj i namjera UMHCG bio je da se u novom Predlogu zakona definišu i prava studenata s invaliditetom u cilju izjednačavanja startnih pozicija i pružanja istih mogućnosti studentima s invaliditetom", rekla je Vujačić, navodeći da je jako pohvalna terminologija koja je definisana u novom zakonu, "s obzirom da upravo Ministarstvo prosvjete forsira terminologiju koja po mišljenju velikog broja osoba s invaliditetom nije prihvatljiva".

Vujačić je istakla da je da se na insistiranje UMHCG-a definiše afirmativna akcija za studente s invaliditetom prilikom upisa na fakultet, odnosno na osnovne i specijalističke studije.

"Takođe je definisano da, ukoliko je kandidat za upis student s invaliditetom, on će se upisati bez obzira na ukupan broj koji se može upisati na određeni studijski program u toj godini. Definisano je pravo studenata s invaliditetom da polaže ispit na način prilagođen njegovim obrazovnim potrebama u skladu sa statutom ustanove. Takođe je definisano da se ne može osnovati nova ustanova visokog obrazovanja ukoliko prethodno nijesu ispunjeni uslovi i obezbijeđen pristup za lica s invaliditetom", kazala je Vujačić.


Igor Pejović

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније