Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan; Objavio: I. P. ]

13. 09. 2017. 08:27 >> 07:57
4

VLADINA STRATEGIJA

Penzioneri će učiti informatiku

Vlada je novim strateškim dokumentom planirala da građane starije od 65 godina obuči u oblasti informatičke pismenosti.

Naime, predlogom strategije razvoja socijalne zaštite za stara lica, čiji je autor Ministarstvo rada i socijalnog staranja, predviđeno je da pripadnici treće dobi prođu kroz programe "unapređenje kompetencija za samostalni život i donošenje odluka zasnovanih na informacijama".

U skladu sa tim planirano je da se u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje i Zavodom za školstvo razviju programi obrazovanja za pripadnike treće dobi, te da se radi na unapređenju informatičke pismenosti starih lica, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, privrednim društvima i obrazovnim institucijama.

Rezultati Zavoda za statistiku (MONSTAT) o popisu stanovništva Crne Gore iz 2011. godine pokazali su nastavak trendova starenja crnogorskog stanovništva.

U Crnoj Gori je 2011. godine bilo 620.029 stanovnika, a prosječna starost je 37 godina. Prema popisu iz 1921. godine u Crnoj Gori je bilo svega 18.791 osoba ili šest odsto starijih od 65 godina.

Broj starih u Crnoj Gori iz godine u godinu je rastao, pa su 1991. .godine bila 50.603 pripadnika treće dobi, odnosno 8,23 odsto, dok je na popisu 2011. registrovano 113.465 starih lica ili 18,3 odsto. Procjenjuje se da će do 2050. godine u Crnoj Gori biti preko 150.000 starijih od 65 godina.

Prema riječima predsjednika Partije udruženih penzionera i invalida Vojina Vuletića, stari su sa školom završili, ali ih je aktuelni režim natjerao da sada uče kako preživjeti u ekstremnim uslovima. On ističe da prije nego što stare vrate u škole, država treba da im obezbijedi dostojne penzije, da ne bi išli gladni na časove.

"Prioritet bi uvijek trebalo da bude jačanje ekonomske snage penzionera, kada su ekonomski jaki, penzioneri će naći sebi zanimaciju i razonodu. U redu je obučavati nekog, ali ja mislim da bi akcenat trebalo da bude na mlađe da oni znaju više stvari. Treba i stare učiti novim tehnikama, ali prvo i osnovno je obezbijediti im da mogu da žive od penzija", rekao je Vuletić za Dan.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније