Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

13. 09. 2017. 18:35 >> 18:06
1

VLADA OBEZBJEDILA

Za stanove zdravstvenih radnika 1,2 miliona

Crnogorska Vlada je, u cilju rješavanja stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu, obezbijedila 1,2 milion eura za naredne tri godine. Sporazumom o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu predviđeno je 400 hiljada eura godišnje za period 2018-2020. godine.

Sporazum su, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, potpisali ministar Kenan Hrapović, predsjednik sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata, Vladimir Pavićević i predsjednica Sindikata zdravstva u Savezu sindikata Crne Gore, Ljiljana Krivokapić. 

Hrapović je kazao da potpisivanje Sporazuma predstavlja još jednu potvrdu težnje Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore da poboljšaju standard zaposlenih u zdravstvu.

"U zavisnosti od dinamike realizacije Sporazuma, u narednom periodu se planira i raspisivanje konkursa za individualno rješavanje stambenog pitanja – putem izgradnje, rekonstrukcije ili kupovine kuće po povoljnim uslovima. Ovaj način rješavanja stambenog pitanja biće posebno zastupljen u sjevernom regionu Crne Gore, u kome je jako teško, zbog tržišne cijene kvadrata stambenog prostora, obezbijediti izgradnju zgrade po povoljnim uslovima“, rekao je on.

Kako je saopšteno, osim Sporazumom definisanih 1,2 miliona eura u naredne tri godine, počela je isplata i preostalog duga od 602 hiljade eura iz prethodnog perioda.

Krivokapić, kako je rekla, vjeruje da će se potpisani Sporazum poštovati, naročito dinamika isplate zaostalih dugova.

Ona je pozvala da se u saradnji sa lokalnim samoupravama omoguće i zdravstvenim radnicima sa juga povoljniji uslovi za rješavanje stambenog pitanja, a da se istovremeno, kroz povoljniji kreditni aranžman, spriječi odliv kadrova sa sjevera.

"Ne mislim samo na doktore. Najteže je nekvalifikovanim radnicima, medicinskim sestrama s malim primanjima. Treba im omogućiti da makar budu vlasnici stambenog prostora, koji će kasnije moći da otkupe“, dodala je Krivokapić.

Pavićević je kazao da su rezultati stambene zadruge značajni, i procjenjuje da će u narednih deset godina broj zdravstvenih radnika koji su riješili stambeno pitanje na ovaj način biti veći od hiljadu.

"Što se tiče cijene kvadrata stambenih jedinica, ona se u Podgorici kreće oko 670 eura, a u Nikšiću zajedno sa podrumskim prostorom oko 540 eura, uz značajno učešće stambene zadruge, kako bi cijena ostala na tom nivou“, naveo je Pavićević.

Iz Ministarstva su rekli da je od osnivanja stambene zadruge Zdravstvo 2012. godine, 155 zdravstvenih radnika riješilo stambeno pitanje kupovinom stambene jedinice po povoljnim uslovima.

"U toku je izgradnja dva stambena objekta, jedan u Podgorici i Nikšiću. Predmetni stambeni objekti broje 167 stambenih jedinica, u kojima će 97 zdravstvenih radnika Podgorice i 70 zdravstvenih radnika Nikšića riješiti svoje stambeno pitanje. To znači da će do sredine 2018. godine 322 zdravstvena radnika u Crnoj Gori imati riješeno stambeno pitanje po ovom modelu“, saopšteno je iz Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније