Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 09. 2017. 11:08 >> 10:37

SVJETSKI DAN DEMOKRATIJE

GA: Vratiti dostojanstvo Parlamentu

Građanska alijansa (GA) poziva sve političke aktere da uspostavljajući dijalog vrate dostojanstvo Parlamentu jer je kako navode, obaveza i odgovornost upravo te institucije da bude primjer i inicijator svih pozitivnih demokratskih promjena.

U susret Svjetskom danu demokratije, Građanska alijansa podsjeća da Crnoj Gori predstoji dug i naporan proces i poziva na dijalog kao jedini put ka ostvarenju tog cilja.

"Iako je u javnosti često prisutna fraza da Crna Gora ostvaruje napredak, uspješno sprovodi reforme, proces transformacije i demokratizacije na svim nivoima, svjesni smo da napredak izostaje i da je kriza duboka i prisutna u gotovo svim sferama društva", navodi se u saopštenju.

Iz GA ističu da Crna Gora još uvijek nije postigla zadovoljavajući nivo i brzinu pozitivnih demokratskih promjena a u prilog tome, kako navode, svjedoče brojni izvještaji međunarodnih organizacija.

"Pored brojnih problema sa kojima se suočavamo, poput borbe sa korupcijom, organizovanim kriminalom, reformom i depolitizacijom javnog sektora, poštovanjem ljudskih prava, ocjenjuju da se trenutno jedan od najozbiljnijih izazova ogleda u urušavanju institucije Parlamenta i nepostojanja dijaloga unutar nje", navodi koordinatorka programa GA, Sanja Rašović.

Imajući u vidu takvu situaciju, kako je kazala, uz podjele i nerazumijevanja na svim nivoima, preostaje samo da i dalje vjerujemo u moć dijaloga.

"Kontinuiran i konstruktivan dijalog Crnoj Gori se nudi kao jedini opšteprihvaćen cilj i jedini način za prevazilaženje aktuelnih konflikata", kazala je Rašović.

Ona napominje da dijalog mora imati stvaralačku funkciju, iz njega se kako je kazala, mora izroditi kompromis, u suprotnom, ocjenjuje, pretvara se u ispraznu retoriku koju smo svi imali prilike da čujemo, više puta, u prethodnom periodu.

"Stoga, pozivamo sve političke aktere da uspostavljajući dijalog vrate dostojanstvo Parlamentu jer je obaveza i odgovornost upravo ove institucije da bude primjer i inicijator svih pozitivnih demokratskih promjena", ističe Rašović.

Generalna skupština UN-a 2007. godine proglasila je 15. septembar za Svjetski dan demokratije, podstičući zemlje članice da jačaju nacionalne programe posvećene promociji i konsolidaciji demokratije. Interparlamentarna unija promoviše Svjetski dan demokratije preko svojih parlamenata članica u 162 zemlje svijeta.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније