Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 09. 2017. 14:45   >>  17:07

NVO TRAŽE

Zabraniti pušenje u javnim prostorima

Nevladine organizacije (NVO) Juventas i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), podnijele su Inicijativu Vladi kojom su zatražile da uvede zabranu pušenja u javnim prostorima, čime bi se, kako smatraju, omogućila puna primjena važećeg Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

 

U Inicijativi, koja je upućena premijeru Dušku Markoviću, ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, ministru finansija Darku Radunoviću i ministarki ekonomije Dragici Sekulić, ocjenjuje se da je potrebno da Vlada pokrene proceduru izmjene Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima.

„Time bi se omogućila potpuna primjenu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Smatramo da Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, nije trebalo da bude izglasan u ovom obliku, na šta je ukazivala i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)“, kazali su iz Juventasa i CeMI-ja.

Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja je, kako smatraju, štetan i njegovo dejstvo nije vremenski ograničeno.

“Stoga, potrebno je ukidanje članova Zakona kojima se omogućava upotreba duvana u ugostiteljskim objektima, čime se sprečava puna primjena važećeg Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda“, kazali su podnosioci Inicijative.

Prema njihovim riječima, Crna Gora je jedna od vodećih država svijeta, po negativnoj statistici u odnosu na korišćenje duvanskih proizvoda.

„Osnovni razlozi kojima se treba voditi pri uvođenju zabrane uporebe duvana u ugostiteljskim objaktima su štetnost duvana i veoma zabrinjavajuća epidemiološka situacija“, ukazali su iz Juventasa i CeMI-ja.

Oni su dodali da su, prošle godine, zabilježena 383 slučaja novooboljelih od karcinoma pluća.

„Prema podacima Specijalne bolnice za plućne boljesti “Dr Jovan Bulajić”, incidenca oboljenja od karcinoma pluća u Crnoj Gori iznosi deset odsto, dok je u Evropi pet odsto“, navodi se u Inicijativi.

U Juventasu i CeMI-ju smatraju da je epidemiološku sliku moguće promijeniti odgovornim odnosom Vlade.

„Udio osoba koje koriste duvan u opštoj populaciji je moguće smanjiti. Moguće je kontrolisati i smanjiti izloženost djece i odraslih duvanskom dimu“, poručili su iz Juventasa i CeMI-ja.

Iz tih NVO su saopštili da postoji podrška javnosti za zabranu pušenja na javnim mjestima.

„Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovela SZO u Crnoj Gori, krajem prošle godine, preko 60 odsto crnogorske javnosti podržava mjere zabrane upotrebe duvanskih proizvoda na javnim mjestima i u javnim objektima“, smatraju u CeMI-ju i Juventasu.

Oni su pozvali Vladu na odgovorno postupanje prema zdravlju građana, napominjući da se Crna Gora, domaćim zakonima i međunarodnim ratifikovanim dokumentima, obavezala da će zabraniti upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima.

„Ekonomski aspekt zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima nije negativan, već pozitivan, na što ukazuju komparativne studije“, zaključili su podnosioci Inicijative.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније