Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 09. 2017. 12:35 >> 12:12

ZBOG NEISPUNJENIH ZAHTJEVA

Novi protest SOVCG u subotu

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) će organizovati novi protestni marš "Za istinu, pravdu i dostojanstvo" u subotu 16. septembra u 11 sati na trgu Nezavisnosti u Podgorici.

Novi protestni marš SOVCG organizuje jer nijesu ispunjeni njihovi zahtjevi sa prethodnog protestnog marša održanog 9. septembra.

"Dakle. Socijalni dijalog na relaciji Ministarstvo odbrane – SOVCG nije uspostavljen. Dvadeset dvoje naših mladih sugrađana, jednostranom odlukom ministra odbrane, nisu više profesionalni vojnici i vojnikinje Vojske Crne Gore a da nisu ispitani razlozi i motivi za to", navodi se u saopštenju predsjednika SOVCG, Nenada Čobeljića.

Kako je kazao ovo nijesu samo napori da se uspostavi socijalni dijalog i protjerani vojnici vrate na svoja radna mjesta, već kako je kazao napori da se jedanput zauvijek kaže i poruči da zakon mora biti isti za sve.

"Da građanka i građanin Crne Gore moraju biti u fokusu i hitnosti zaštite od strane nadležnih državnih institucija, a u skladu sa Ustavom i zakonom", kazao je Čobeljić.

On poručuje da su osjećaj pravne sigurnosti i povjerenja u institucije naše države nešto najvrednije, nešto što zaslužuje da se za njih borimo i istrajemo u toj borbi.

"Svima nam je jasno da se ono što je vrijedno ne dostiže i postiže bez truda, napora i ličnih odricanja. Dakle svjesni smo da će biti teško i iscrpljujuće, da ćemo trpjeti ignorisanje, pritiske, prijetnje, još snažniju i odlučniju samovolju i bahatost, ali što bude teže to će nam samo dokazivati da je ono za šta se zalažemo i borimo veoma vrijedno, zato će sa tim teškoćama naša motivacija biti jača i veća, a vjera u uspjeh neupitna", navodi se u saopštenju.

SOVCG poziva sve građane da im se pridruže i "stanu u stroj 'Za istinu, pravdu i dostojanstvo'".

"Ovo je marš svih nas koji žudimo za pravdom i pravednošću, za potpunim povjerenjem u institucije naše države. Pozivamo Te bez obzira na bilo koju ličnu pripadnost ili različitost. Pozivamo i sve društvene subjekte, sindikate, predstavnike civilnog društva i istaknute pojedince da nas podrže, priključe nam se i da daju svoj stav o problemu sa kojima se u MO i VCG suočavamo ali koji su sigurno i problemi čitavog našeg društva", poručuje Čobeljić.

Pozivaju i sve pripadnike Vojske Crne Gore kako navode da se prisjete šta su sve postigli socijalnim dijalogom.

"I da shvate da potpuno eliminisanje socijalnog dijaloga i beskurpulozni atak na SOVCG od strane aktuelnog ministra odbrane podrazumijeva potpunu obespravljenost i progon u skladu sa ministrovim tajnim kriterijumima kamufliranim u 'potrebama službe'. Pokažimo našim sugrađanima da brinemo jedni za druge, da se zalažemo za zdrave i profesionalne odnose u Vojsci, da smo svjesni posledica ministrovog jednostranog postupanja i da insistiramo da se tome stane u kraj. Gospodo oficiri i podoficiri na komandnim dužnostima, vi čija naređenja potčinjeni vam vojnici i starješine moraju, u skladu sa zakonom, izvršavati bez pogovora, u potpunosti i na vrijeme, bez obzira na rizike kojima su pri tome izloženi uključujući i rizik vlastitog života, neće vam služiti na čast ukoliko dozvolite da se ignoriše vaš profesionalizam i vaša zakletva koju ste položili stupajući u Vojsku Crne Gore (VCG). Pozivamo vas da zaštitite svoje vojnike. Pozivamo vas da nam se pridružite i podržite napore SOVCG da vojnici koji to zaslužuju ostanu pripadnici VCG dok im god to zakon omogućava", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније