Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 09. 2017. 14:59 >> 14:39

GRAD PEKING

Razmotriće stipendiranje naših studentata

Saradnja u oblasti visokog obrazovanja je sve jača a Grad Peking će razmotriti mogućnosti stipendiranja crnogorskih studenata, poručeno je sa sastanka predstavnika Ministarstva prosvjete i delegacije NR Kine koja boravi u Crnoj Gori povodom Foruma gradonačelnika glavnih gradova srednje i Istočne Evrope.

Sastanku su prisustvovali generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama Arijana Nikolić - Vučinić, načelnik odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu prosvjete Marko Vukašinović, generalni direktor komisije za pitanja obrazovanja Grada Pekinga Liu Juhui, direktor Centra za medjunarodnu obrazovnu saradnju Gu Tiangang i kineska direktorica Instituta Konfucije u Crnoj Gori Luo Chun Xia.

Sagovornici su se osvrnuli na dosadašnju uspješnu saradnju, pri čemu je generalni direktor Komisije za pitanja obrazovanja Grada Pekinga Liu Juhui izrazio zadovoljstvo što od 29 studenata koji su dobitnici stipendija Vlade NR Kine, njih 13 boravi u Pekingu.

Na sastanku je zaključeno da je prvi korak koji je neophodno preduzeti u narednom periodu usaglasavanje i potpisivanje bilateralnog sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja. Na taj način steći će se pretpostavke za realizaciju konkretnih aktivnosti u dijelu razmjene informacija o zakonskom okviru, razmjeni učenika, studenata i nastavnog osoblja.

Gospodin Juhui je izrazio nadu da će se steći uslovi za uspostavljanje posebnog programa za stipendije koji bi bio namijenjen samo crnogorskim studentima. Pored toga, kao moguće mehanizme za buduću saradnju predložio je nove programe stipendiranja, kao i Ljetnji kamp Pekinga, koji se organizuje svake godine.

Kako su u prethodnom periodu uspostavljeni jaki temelji za unapređenje saradnje izmedju NR Kine i Crne Gore, sagovornici su se saglasili da će unapređenje odnosa u oblasti obrazovanja doprinijeti i većoj kulturnoj povezanosti dviju zemalja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније