Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

15. 09. 2017. 14:23 >> 13:53

HRAPOVIĆ OCIJENIO

Kvalitetne usluge za OSI u NK

Rekonstrukcijom nikšićkog Doma zdravlja, za koju je Vlada obezbijedila oko 350 hiljada eura, ispunjen je cilj pružanja kvalitetne usluge osobama sa invaliditetom, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Rekonstrukcijom Doma zdravlja izgrađene su i rekonstruisane pristupne rampe, liftovi i toaleti, a Hrapović je najavio nastavak novih investicija.

"Urađenim u Domu zdravlja ispunjeni su svi standardi kako bi osobe sa invaliditetom mogle da imaju pristup svim ambulantama i prostorijama", rekao je Hrapović.

On je saopštio da je ove godine u nikšićko zdravstvo uloženo oko 1,5 miliona eura i najavio nastavak istim intenzitetom u skladu sa potrebama građana i zdravstvenih radnika.

Hrapović je podsjetio da je krajem 2016.godine počela realizacija projekta energetske efikasnosti, a novac je zajedno sa Ministarstvom ekonomije i Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, opredijeljen i za rekonstrukciju energetskih potencijala u Domu zdravlja u Nikšiću, gdje je taj posao pri završetku.

Vlada je, kako je kazao, opredijella i oko 800 hiljada eura za nabavku savremene medicinske opreme, za nikšićki Dom zdravlja, Opštu bolnicu i Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku.

Prema njegovim riječima, Fond zdravstva do kraja iduće sedmice raspisaće tendere i dopremanje sve neophodne opreme, računajući i skener, trebalo bi da počne do kraja godine.

"I na taj način kroz projekat nabavke opreme, ali i planiranu edukaciju kadra, pokazujemo da ispunjavamo sve što smo zacrtali ", rekao je Hrapović.

On je ocijenio da izgradnja novog zdravstvenog objekta ili rekonstrukcija postojećeg, kao što je urađeno u nikšićkom Domu zdravlja, nije samo sebi cilj.

"Naš zadatak je, kao što je i definisano programom rada Vlade i Ministarstva zdravlja da podižemo standard zaposlenih u zdravstvenom sistemu i pružimo bolje uslove građanima", rekao je Hrapović.

Direktor Doma zdravlja Veselin Bulatović podsjetio je da je ta ustanova zadnje pola godine bila veliko gradilište, a u okviru projekata Energetske efikasnosti i Prilagođavanja objekta osobama sa invaliditetom.

Bulatović je precizirao da je urađena kompletna sanacija krova, zamjena spoljne bravarije, rasvjete i unutrašnjih vrata, poboljšanja sistema grijanja i izrada pristupnih rampi, tri lifta i osam toaleta za osobe sa invaliditetom. Vrijednost investicije je 700 hiljada eura, a radove je izvela podgorička firma Fidija.

"Završetkom tih radova, Nikšić je dobio savremeni zdravstveni objekat urađen po evropskim standardima. Značajno je obnovljena i oprema, nabavljen je ultrazvučni aparat za ginekologiju, opreme za oftamologiju, novi EKG aparati i oprema za fizikalnu terapiju u Centru za djecu sa posebnim potrebama", naveo je Bulatović.

Nikšićki Dom zdravlja je drugi po veličini u državi i pruža zdravstvenu zaštitu stanovnicima i plužinske, i šavničke Opštine. U Domu zdravlja, kako je saopštio Bulatović, uposleno je 65 ljekara, od kojih su 33 specijalisti, a 16 je na specijalizaciji, najviše iz porodične medicine i pedijatrije.

U Domu zdravlja radi 30 timova izabranih doktora za odrasle i po četiri za djecu i žene, kao i 129 medicinskih sestara – tehničara, od kojih je šest sa visokom stručnom spremom.

"Izvanredni radni uslovi, savremena oprema i prije svega strućan i posvećen kadar daje nam za pravo da kažemo da smo spremni da sugrađanima pružimo kvalitenu medicinsku uslugu na primarnom nivou", zaključio je Bulatović.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović ocijenio je da je riječ o značajnoj investiciji i podsjetio da se projekat energetske efikasnosti odranije sprovodi u Crnoj Gori u okviru koga su rekonstruisane i četiri škole u Nikšiću.

Govoreći o završenoj rekonstrukciji u Domu zdravlja, Grbović je ocijenio da građani mogu biti zadovoljni, jer dobijaju mnogo bolje uslove za pružanje zdravstvenih usluga.

On je podsjetio da je rekonstrukcija rađena i u Opštoj i bolnici u Brezoviku, da je otvoreno nekoliko ambulanti u prigradskim naseljima, što ukazuje na "dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim dravnim institucijama".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније