Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

16. 09. 2017. 09:25   >>  08:59 5

SUSRET ALUMNISTA

Razmijenili iskustva o studiranju u Turskoj

U Podgorici je sinoć upriličen susret turskih alumnista, crnogorskih građana koji su fakultete završili širom Turske.

Oni su u dvočasovnom druženju govorili o svojim iskustvima studiranja, o Turskoj, kao i o trenutnim poslovima koje obavljaju. 

Veliki broj studenata svake godine iz Crne Gore svoje školovanje nastavlja u Turskoj. Ove godine je 21 student dobio stipendiju za studije u Turskoj, a trenutno ih je na studijama oko 250 iz Crne Gore.

Direktor Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Mehmet Kose poručio je alumnistima da imaju prilike za zaposlenja u svojim državama.

"Vi ste kao studenti boravili u Turskoj, u različitim gradovima i Turska je sigurno na vas ostavila dosta utisaka. Naše je zadovoljstvo što znamo da širom svijeta ima preko 100.000 diplomiranih studenata koji su studirali u Turskoj i sada su na različitim pozicijama. Projekat stipendiranja je aktivan oko 30 godina. Sa dosta ljudi od vas sam popričao i vidimo da imate jednu veliku odgovornost da pratite zbivanja u svojoj državi i da imate komunikaciju s Turskom. Za nas kao stanovnike Turske je veoma važno kada odemo u neku stranu državu i sretnemo se s ljudima koji se hvale našom državom i da su došli do važnih pozicija", kazao je Kose.

On je predložio osnivanje udruženja svršenih studenata iz Crne Gore, koji su se školovali u Turskoj.

"Ukoliko sve vas skupimo na jednom mjestu, sa raznih pozicija, to će doprinijeti unapređenju odnosa dviju država, a isto tako i još bolju saradnju i mogućnost za naredne generacije studenata. Veoma je važno da se osnuje udruženje studenata, zbog nalaženja radnih mjesta. Jer, kada završite studije u Turskoj, ako imaju podatke o završenim studentima na jednom mjestu, turski investitori lako mogu pronaći vas i vaše adrese i da vas traže za posao", kazao je Kose.

Erdan Seferović, završio je Fakultet za komunikacije, odsjek novinarstvo na Gazi Univerzitetu u Ankari. Kaže da se nije pokajao što je odabrao Tursku za studiranje.

"Završio sam fakultet prije tri mjeseca. Sada radim kao profesor turskog jezika u Medresi "Mehmet Fatih". Onoliko koliko sam naučio u školi na času, toliko sam i naučio od turskih državljana, od turske braće", kazao je Sefereović.

Još jedan od onih koji su se školovali u ovoj zemlji jeste Ernad Ramović.

"Završio sam teološki fakultet u Konji. Tamo sam magistrirao. Od 2003. godine radio sam u Rožajama kao glavni imam, a zadnje četiri godine sam predsjednik Islamske zajednice u Rožajama. Mnogo sam srećan što sam u Turskoj završio fakultet i kada bih imao priliku, opet bih studirao u Turskoj. Imam troje djece i nadam se da će im Turska omogućiti da studiraju tamo", kazao je Ramović.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovao je ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, koji je pozdravio sve goste. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici svih turskih institucija u Crnoj Gori.

Tokom posjete Crnoj Gori, direktor Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice, Mehmet Köse sastao se sa predstavnicima Vlade Crne Gore, Parlamenta, turskih institucija i Medrese "Mehmet Fatih".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније