Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 09. 2017. 21:31 >> 23:07
2

UGOVOR S VLADOM

"RTCG će biti još transparentnija"

Ugovor o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i Radio Televizije Crne Gore (RTCG), koji će se primjenjivati od naredne do 2020. ima za cilj da poveća transparentnost rada Javnog servisa, naveli su iz Ministarstva kulture i tvrde da to neće ugroziti finansijsku nezavisnost RTCG.

Sa okruglog stola koji je Radio Televizije Crne Gore organizovala sa OEBS-om iz menadžmenta naše kuće poručeno da će se zalagati za odgovorno trošenje novca koji RTCG dobija iz budžeta.

Trošenje novca, odnosno 0,3 odsto BDP-a, koji RTCG po Zakonu o javnim nacionalnim emiterima dobija iz budžeta, od naredne godine, biće precizirano trogodišnjim ugovorom o pružanju javnih usluga između Vlade i RTCG-a.

"On predstavlja izazov da bude dobar operativni, produkcioni plan za sve ono što je program u funkciji javnog interesa. Ovo će biti velika promjena jer uvodimo proces dugoročnog finansiranja", kazao je ministar kulture, Janko Ljumović. 

"Mi u Savjetu smatramo da će ovaj ugovor doprinijeti transparentnosti i univerzalnosti kao jednog od ciljeva RTCG-a", rekao je predsjednik Savjeta RTCG, Vladimir Pavićević.

"Rukovodstvo RTCG svjesno je značaja Javnog servisa i da ćemo se zalagati da se transparentno, odgovorno, profesionalno i etično ispunjavamo obaveze posebno u domenu načina trošenja i kontrole javnih fondova", istakao je direktor TVCG, Vladan Mićunović.

Za člana savjeta RTCG-a, Gorana Đurovića ugovor nije dobar mehanizam kontrole trošenja novca iz budžeta, jer se preklapaju nadležnosti Savjeta i Vlade, dok Agencija za elektronske medije nema nikakvu ulogu u tom procesu, te da bi bilo bolje da je sve predviđeno zakonom.

Iz direktorata za medije tvrde da je potpisivanje ugovora evropska obaveza Crne Gore, te da je on u odnosu na zakon, mnogo jednostavnije rješenje za RTCG.

"Ugovor predviđen ovim zakonom kritično ugrožava nezavisnost RTCG, njen imidž, njene sposobnosti da nastavi svoje poslovanje", smatra Đurović. 

"Ugovorom između Vlade i Javnog servisa se ne narušava ni jedan element finansijske nezavisnosti RTCG", smatra direktor Direktorata za medije, Željko Rutović.

Učesnici skupa saglasni su da je neophodno da RTCG planski i transparentno troši budžetski novac. Međutim, smatraju da se nacrtom ugovora nijesu precizirala mnoga pitanja.

Pored novca iz budžeta Javni servis će se finansirati i od komercijalnih prihoda. Zbog toga će ubuduće morati da sve troškove evidentira kroz odvojeno knjigovodstvo. Nacrt ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade i RTCG za nekoliko dana biće na javnoj raspravi koja će trajati 45 dana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније