Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

20. 09. 2017. 13:28   >>  12:59 3

CGO APELUJE

Sveštenici da šire mir, ne mržnju

Centar za građansko obrazovanje (CGO) najoštrije je osudio najnoviju izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija tokom liturgije u Cetinjskom manastiru.

 

Podsjećamo da je Amfilohije, na praznik proroka Mojsija Bogovidca i Svetog Petra Dabrobosanskog, kazao da ima dosta Crnogoraca koji misle da su Crnogorci samo zato što su rođeni u Crnoj Gori te da se kako je kazao i volovi rađaju u Crnoj Gori a nijesu Crnogorci.

Iz CGO poručuju da je to samo jedna u nizu sličnih izjava u kojima Amfilohije u kontinuitetu širi netoleranciju prema različitim društvenim grupama, a u ovom slučaju prema pripadnicima jednog naroda.

„U građanskom društvu opterećenom brojnim podjelama, teška riječ ima višestruko značenje. Vrijeđajući osjećanja cijelog jednog naroda, Amfilohije šteti multinacionalnom karakteru države Crne Gore. U trusnom regionu, pod pritiskom revizije istorije i antifašizma, sveštenici imaju posebnu ulogu da među onima koji vjeruju, ali i onima koji ne vjeruju, šire toleranciju i mir, a nikako mržnju i netrpeljivost. Amfilohijeva retorika pripada nekom drugom, prošlom i tragičnom vremenu, gdje su se zbog ovakvih izjava vodili sukobi“, ocijenio je Damir Nikočević iz CGO.

Prema njegovim riječima, u vremenu teške krize, kada se mnogi građani i građanke nalaze u nezavidnom socio-ekonomskom položaju, kada su ranjive grupe diskriminisane i podvrgnute torturi jačih i moćnijih, kada nerijetko institucije zatvaraju oči na očigledne primjere diskriminacije, svešteno lice ne smije da vrijeđa osjećanja bilo kojeg građanina ili građanke.

„Ustav Crne Gore izričito zabranjuje izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kojem osnovu. Ustav jasno definiše i sekularnost države. No, izgleda da za Amfilohija Ustav ne važi pa on nastavlja sa davanjem više političkih nego vjerskih izjava narušavajući građanski duh države u kojoj vrši službu“.

Nikočević je podsjetio da je Evropski komitet protiv rasizma i netolerancije (ECRI) u svom izvještaju za Crnu Goru za period 2012-2017.  jasno naglasio potrebu za pronalaženje načina radi osiguravanja zaštite od izjava sveštenika.

„Obaveza je Vlade da spriječi govor mržnje od visokih crkvenih zvaničnika te se na taj način bori sa rasizmom i netolerancijom, što i ovaj izvještaj ističe“, navodi Nikočević.

CGO, kako je dodao, ostaje vjeran principima građanskog društva u kojem svako, bez obzira na nacionalnost, pol, rasu, seksualnu orijentaciju i socijalni status mora uživati ista prava. „To znači da svako ima pravo na slobodno izražavanje mišljenja ali i da postoji zaštita od zloupotrebe slobode govora“.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније