Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

20. 09. 2017. 20:25 >> 19:57

KOTOR - DUBROVNIK

Gradovi na rutama kruzera moraju sarađivati

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je danas boravio u zvaničnoj posjeti Kotoru, kazao je da je neophodno organizovanje gradova na rutama kruzing kompanija jer, kako je rekao, treba preduzeti sve kako bi oni postali gradovi po mjeri građana.

Franković je sa svojim domaćinom, predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem razgovarao je o mnogim temama značajnim za život i razvoj dva stara grada na obali Jadrana.

Franković je, kako su saopštili iz kotorske opštine, ocijenio da današnji susret označava početak bolje i snažnije saradnje dva grada koji su pod zaštitom UNESCO-a i koji se susrijeću sa sličnim problemima, kao što je veliki broj kruzera i izletničkih gostiju, zbog čega su opterećena istorijska jezgra gradova i smanjen kvalitet života stanovnika.

"Podsjećajući na projekat „Respect the City“  koji se u Dubrovniku realizuje sa ciljem uvođenja reda u odijevanje i ponašanje turista, te smanjenje gužvi u saobraćaju turističkih autobusa, gradonačelnik Dubrovnika je istakao da je ubuduće potrebno što više zajedničkih sastanaka na ovu temu, kako bi se problem riješio. Franković je naglasio da bi saradnju dva grada trebalo proširiti i na ostale gradove koji se nalaze na itinererima kruzing kompanija, kako bi zajednički učestvovali u kreiranju rasporeda dolazaka kruzera. Organizovanje gradova na rutama kruzing kompanija je neophodno, jer treba preduzeti sve kako bi oni postali gradovi po mjeri građana", navodi se u saopštenju.

Prenoseći pozitivna iskustva Društva prijatelja dubrovačkih starina, Franković je ukazao i na mogućnost saradnje u oblasti obnove spomeničke baštine, naglašavajući da dio budžetskog novca mora biti namjenski određen za obnovu spomeničkog fonda.

Podsjećajući da su Kotor i Dubrovnik dva najsličnija grada na ovom dijelu Jadrana, prirodno povezana jedan sa drugim, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić iskazao je zadovoljstvo povodom zvanične posjete gradonačelnika Frankovića Kotoru.

"Jokić je naglasio da su na radnom sastanku razmijenjena iskustva o zajedničkim problemima i mogućim načinima njihovog prevazilaženja, pri čemu je posebno ukazano na uticaj kruzing turizma na život stanovnika oba grada, uz razmatranje mogućnosti kako taj problem prevazići i od njega stvoriti razvojnu šansu. Razgovarano je i o statusu gradova pod zaštitom UNESCO-a, što prema riječima Jokića, i Dubrovniku i Kotoru pruža velike šanse, ali donosi i značajnu odgovornost", saopšteno je nakon sastanka.

Jokić je istakao da prvi susret sa gradonačelnikom Dubrovnika označava početak temeljne, dobre saradnje dva grada.

Jokić i Franković su najavili da će sljedeći sastanak biti organizovan uskoro, te da će saradnja Dubrovnika i Kotora biti pojačana i proširena, organizovanjem susreta sa gradonačelnicima Venecije, Barselone i drugih gradova na rutama kruzing kompanija.

Nakon radnog sastanka, Franković i Jokić posjetili su katedralu Sv. Tripuna, a zatim se sastali sa predstavnicima HGI, HGD i ogranka Matice Hrvatske.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније